Adevărul despre aroma de vanilie din deserturi şi parfumuri. Extract din păstăi de vanilie sau din excremente de castor ori de vacă?

18 august 2021   Curiozități

Vanilia şi ciocolata sunt principalele şi cele mai apreciate arome care conferă un miros plăcut alimentelor, dar şi parfumurilor. Dacă pentru ciocolată avem nevoie de boabele de cacao, din arborele cu acelaşi nume, pentru vanilie, lucrurile sunt mai complicate. Vanilia este principalul compus aromatic găsit în păstăile de vanilie ale orhideei de vanilie. Însă pentru acoperirea cererii pe piaţa alimentară, este utilizată şi aroma sintetică de vanilie. Unul dintre aditivii care dau o savoare plăcută de vanilie este Castroreum.

Parfumul de vanilie utilizat în industria cosmetică, alimentară, dar şi cea farmaceutică poate fi asigurat de substanţa chimică obţinută din glandele anale de castor. Aditivul alimentar numit Castroreum este aprobat de organizaţia de sănătate americană (FDA) şi este clasificat drept o „aromă identic naturală“. Castoreum provine din lichidul gălbui eliberat din glandele anale ale castorului şi urina animalului, iar aşa cum explică National Geographic, glandele anale eliberează substanţa pentru ca animalul să îşi marcheze teritoriul. Aditivul este considerat sigur pentru sănătate şi este utilizat în alimente, în compoziţia medicamentelor şi în parfumuri – de exemplu, în „Shalimar‟ de la Guerlain, pentru că oferă produsului un parfum vanilat cu tentă de mosc.

Cum se face extragerea substanţei Castroreum şi cât de des utilizată în produsele de consum

Vanilia însăşi provine de la o orhidee tropicală. Florile acestea sunt originare din Mexic, dar au fost cultivate în diferite regiuni ecuatoriale de pe glob. Astfel că, astăzi, vanilia este cultivată şi colectată din locaţii din America Centrală, Africa şi Pacificul de Sud. Potrivit The Economist, mai mult de 80% din vanilia utilizată de întreaga lume provine din insula Madagascar. Este lesne de înţeles că oferta de vanilie poate fi afectată de vreme, dar şi de condiţii sanitare. De aceea, oamenii de ştiinţă au căutat surse alternative pentru obţinerea aromei de vanilie.

Citeşte şi: Extractul de vanilie are efect antiîmbătrânire

Una dintre ele provine din gandele anale ale castorului. Însă publicaţia Snopes pune punctul pe i şi declară că utilizarea substanţei extrasă din corpul animalului şi folosirea ei în produsele alimentare obişnuite este extrem de rară, deoarece colectarea ei este dificilă, deci şi costisitoare.

„Trebuie să mulgi glandele anale, astfel încât să poţi extrage lichidul”, a spus [Joanne] Crawford, un ecologist de la Universitatea Southern Illinois, pasionat de natura şi fauna sălbatică. Astfel, „poţi extrage stropi de [de castoreum] afară. Este destul de scârbos‟.

Altă sursă de aromă vanilată provine din balega de vacă

Cercetătorul japonez Mayu Yamamoto a descoperit o sursă alternativă de extract, care poate oferi aroma de vanilie produselor. De fapt, a câştigat în 2007 Premiul Ig Nobel pentru Chimie, pentru că a descoperit o sursă de vanilie din emisiile cu efect de seră eliberate de balega de vacă.

Cel mai des folosită în alimentaţie şi în industriile de frumuseţe şi medicamente este vanilia sintetică.

Imitaţia de vanilie sau vanilia sintetică se realizează prin sintetizarea moleculei de vanilină a anumitor fibre vegetale luate din arbuşti (foto 3) şi arbori înfloriţi (foto 4) din specia Guaiacum. Este nevoie de mult mai puţin timp pentru a obţine vanilie sintetică decât vanilie pură, iar la gust sunt destul de asemănătoare. 

@shutterstock

Mai multe