Anne Lister, lesbiana superstar a anilor 1800. A scris istorie cu prima căsătorie gay din lume
În 1834, homosexualitatea era ilegală, relaţiile sexuale între femei nu erau recunoscute, iar cuvântul lesbiană nu fusese inventat. Însă Anne Lister a rupt toate barierele unei societăţi misogine. A fost antreprenoare, călătoare pasionată, a scris, dar, mai presus de toate, a iubit femeile.
Anne Lister, considerată astăzi una dintre cele mai importante figuri din toate timpurile ale comunităţii LGBT a scris, de-a lungul vieţii, mii de pagini de jurnal, în care a vorbit şi despre viaţa ei amoroasă. Ea chiar a creat un cod din greacă, latină, simboluri matematice, semne de punctuaţie şi semne ale zodiacului pentru a descrie cele mai intime experienţe fizice pe care le trăia, relatează BBC. Acele jurnale, care au schimbat pentru totdeauna istoria comunităţii gay, au fost decodate peste aproape un secol.
Gentleman Jack (Domnul Jack), aşa a fost poreclită Anne Lister. Silueta înaltă, îmbrăcată în negru din cap până-n picioare, era o prezenţă obişnuită pe străzile din oraşul Halifax din Marea Britanie. Încrederea cu care mergea şi postura uşor masculină atrăgeau mereu bârfe. „E un bărbat deghizat“, a strigat cineva, apoi, de-a lungul timpului Anne s-a obişnuit să fie tachinată sau jignită. Educată şi încrezătoare într-o vreme în care femeile rareori erau aşa, tânăra s-a impus într-o lume a bărbaţilor.
Confidentul şi cel mai bun prieten al tinerei a fost jurnalul ei. Acela era ritualul ei zilnic, acolo scria şi despre felul în care era privită în societate, dar şi despre iubirile ei. „Atunci când mă văd, primul lucru pe care îl remarcă oamenii este că semăn foarte mult cu un bărbat“, se destăinuia ea.
Bărbaţii o ironizau mereu când o vedeau pe stradă, unii îi trimiteau scrisori jignitoare şi chiar i-au inventat o poreclă crudă: Gentleman Jack – Domnul Jack.
Născută în 1791, Anne a fost un „băieţoi“ de mică. Toată copilăria şi-a exasperat mama, care a trimis-o la internat la vârsta de 7 ani. Pentru că se temeau că le va influenţa pe celelalte fete, profesorii o izolau ori de câte ori puteau. La 15 ani a avut prima experienţă sexuală cu o colegă de vârsta ei, Eliza, un copil ilegitim, de asemenea o proscrisă.
Limbajul codat din jurnale
Cele două au început o aventură pasională chiar sub nasul profesorilor şi ambele foloseau în jurnalele lor termenul latin felix (fericire) pentru a vorbi despre partidele de sex. Dar Anne a mers mai departe şi a creat un cod din greacă, latină, simboluri matematice, semne de punctuaţie şi semne ale zodiacului pentru a descrie cele mai intime experienţe fizice.
Deşi era o amantă pasională, Anne era totodată, foarte raţională, şi visa să fie bogată pentru a nu depinde de căsătoria cu un bărbat, aşa cum se întâmpla în acele vremuri. Pe măsură ce devenea tot mai încrezătoare în legătură cu sexualitatea ei („ciudăţenia“ ei, aşa cum o numea în jurnale), a vrut să cunoască şi alte femei şi a părăsit-o pe Eliza, care a căzut într-o depresie adâncă. Aceasta nu şi-a revenit niciodată şi a fost internată într-un azil de boli mintale.
Anne avea însă o nouă obsesie: fiica unui doctor. Cele două au fost împeună 20 de ani, iar Mariana i-a frânt inima de nenumărate ori.
După despărţirea de Eliza, Anne a început să ducă o viaţă promiscuă. Pe de altă parte, a citit foarte mult, în special anatomie, pentru a înşelege de ce este aşa şi, în final, a ajuns la concluzia că este ceva natural şi că bacesta „este dreptul ei divin“. A avut numeroase aventuri sexuale, îşi părăsea prtenerele foarte repede şi nu s-a mai îndrăgostit de nimeni. Până la Mariana Belcombe, fiica de 21 de ani a unui doctor din York.
Citeşte şi
Ţările în care poţi fi condamnat la moarte dacă eşti gay. Harta homosexualităţii în lume
Ani de zile acestea au călătorit între cele două oraşe, călare sau cu trăsura, pentru a se putea întâlni. Anne chiar îşi dorea tot ceea ce aveau bărbaţii, asta însemnând o căsnicie, în ciuda scandalului imens pe care l-ar fi stârnit. Aşa că a început să-şi facă planuri că ea şi Mariana ar putea avea o viaţă împreună.
Dar în 1815 Mariana a anunţat că se căsătoreşte cu un văduv bogat, iar Anne a fost cea care a condus-o la altar. După nuntă, scria în jurnal, cu furie, că fosta sa iubită se „prostituează legal“.
Aşa că Anne a continuat să-şi caute iubite, iar una dintre ele a fost sora Marianei, pe nume tot Anne. Însă nu putea s-o uite pe fosta iubită. După un an de la căsătorie, cele două s-au întâlnit întâmplător şi au reluat relaţia, o relaţie clandestină care a durat ani de zile. Anne avea însă şi alte amante, în timp ce Mariana era captivă în căsnicia ei.
Prima căsătorie gay din lume
În anii 1820, Anne a întâlnit-o în câteva ocazii pe Ann Walker, însă cele două au început o relaţie romantică şi sexuală în 1832. Relaţia a devenit foarte serioasă, iar pe 10 februarie 1834 cele două femei au schimbat jurăminte în cadrul unei ceremonii care astăzi este considerată prima căsătorie din lume între persoane de acelaşi sex. Într-un cadru fosrte restrâns, ele şi-au jurat iubire şi credinţă şi s-au împărtăşit împreună, la biserica Holy Trinity din York, unde azi se află o piatră comemorativă, cu un curcubeu pe margine (simbolul comunităţii gay).
Cuplul a început să călătorească foarte mult şi cele două femei au rămas împreună până în 1840, când Anne Lister a murit (49 de ani) de febră, într-o călătorie în Georgia. Codul secret din jurnalele sale a fost descifrat abia în 1930