Artă comestibilă în stil steampunk: o româncă impresionează cu figurina sa inspirată de pandemia Covid-19

15 iunie 2020   Curiozități

,,Flori pentru cei din linia întai”, aşa se numeşte lucrarea Rodicăi Bunea, o tânără artistă, decorator şi instructor pentru produse de cofetărie, care a participat la expoziţia internaţională Steampunk 2020. La evenimentul din acest an, şi-au expus lucrările 129 de artişti din toată lumea, cu piese remarcabile: de la torturi şi brioşe, până la biscuiţi şi prăjituri, toate desprinse parcă din filmele SF.

În fiecare an, pe 14 iunie, de Ziua Internaţională Steampunk, în lume sunt organizate spectacole, expoziţii şi alte evenimente dedicate acestui subgen al ştiinţifico-fantasticului, inspirat de tehnologia secolului al XIX-lea. Mai exact, subgenul este plasat în epoca victoriană engleză, caracterizată prin numeroase invenţii asemănătoare cu cele descrise în romanele lui H.G. Wells şi Jules Verne.

Anul acesta, 129  de artişti cofetari şi decoratori iscusiţi din toată lumea şi-au pus imaginaţia la contribuţie pentru a modela din pastă de zahăr, ciocolată sau alte ingrediente comestibile, diferite figurine şi produse de cofetărie care ilustrează stilul steampunk. Scopul este pur ilustrativ, de a le arăta oamenilor până unde poate ajunge creativitatea unor maeştri cofetari. 

Singurul reprezentant din România a fost Rodica Bunea, din Bucureşti, care a ales ca temă pentru lucrarea sa - pandemia de Covid-19.

,,Anul acesta este despre pandemie. Indiferent dacă ne place sau nu, acest virus ne-a încurcat viaţa. Cel puţin, viaţa unora dintre noi. A mea, cu siguranţă! A trebuit să am un concept steampunk în jurul lui.”, spune artista

Rodica a ţinut să explice mesajul transmis de lucrarea ei, printr-o postare pe facebook:

,,Doamna este medic (poartă o mască în stil steampunk, asemănătoare celor pe care le-au folosit medicii în perioada ciumei) tocmai pe punctul de a intra într-o casă a unei persoane bolnave. Ceasul indică ora 19 a zilei (2019), iar liliacul ar fi virusul. Deci, COVID 19 este motivul pentru care trebuie să viziteze casa. Uşa se deschide cu un mecanism foarte sofisticat, pe care doar o persoană de bună credinţă ştie şi poate să-l folosească, iar copilul (fata-pilot - speranţa) îi mulţumeşte cu o floare (un trandafir) pentru devotamentul şi curajul ei.”

Lucrarea de 25X25 cm a fost realizată  din pastă de zahăr şi ciocolată modelabila, iar aripile liliacului din foi de vafă.

Pentru a-şi îmbunătăţi tehnica, Rodica Bunea a studiat la facultatea de Istorie a Artei. A început în 2006, cu modele simple, apoi a urmat nişte cursuri internaţionale. Astăzi se poate mândri cu Academia de Artă Dulce, unde îi învaţă pe cursanţi secretele meseriei.

Mai jos, sunt câteva lucrări din galeria Steam Cakes Steampunk 2020, care au impresionat-o pe Rodica, spunând că sunt foarte frumos executate. Sunteţi de acord cu ea?

Tort cu figurină 

 

Cupcake decorate 

Flori comestibile

Bust din ciocolată

Mai multe fotografii sunt disponibile aici. 

Mai citeşte şi: Tort suedez cu migdale, un desert căruia nu-i poţi rezista

Mai multe