Bani aruncaţi în vânt. Filme cu distribuţii de zile mari care n-au mai fost turnate
Realizarea unor filme implică nişte costuri mari, mai ales la Hollywood, iar unele dintre acestea nu ajung niciodată în cinematografe sau la TV. Studiourile de film fac investiţii mari în potenţiale filme care ar putea avea succes la box-office. Cu toate acestea, uneori chiar şi cele mai ambiţioase filme sunt anulate tocmai pentru că sunt prea scumpe.
Bugetele de la Hollywood au urcat foarte mult de-a lungul anilor şi continuă să crească. Filmele special create pentru marile ecrane sunt susţinute de case de producţie potente financiar. În unele cazuri, randamentele sunt mai mari decât investiţia, ceea ce face să merite bani. Sunt însă şi pelicule care eşuează lamentabil şi pun în pericol fiecare dolar cheltuit pentru realizarea lui.
Filmele sunt oprite în timpul etapelor de pre-producţie din multe motive, iar principalele sunt: constrângerile bugetare şi conflictul de interese. Chiar şi la Hollywood, un film cu o distribuţie care abundă de staruri sau cu o poveste uimitoare ar putea depăşi bugetul estimat care ar putea întârzia producţia, ceea ce ar putea face din film un vis îndepărtat. De-a lungul vremii, multe case mari de producţie au luat decizia dificilă de a opri anumite filme. Acestea sunt cele mai scumpe dintre cele care au fost anulate!
„20.000 de leghe sub mări‟
Cunoscutul regizor de film David Fincher a abordat remake-ul pentru ecranizarea romanului „20.000 de leghe sub mări‟. Filmul a fost pregătit la Disney ani de zile înainte ca studioul de film să-l anuleze. Fincher l-a căutat pe Brad Pitt pentru rolul principal în adaptare. Bugetat la peste 200 de milioane de dolari, Fincher sa avut neînţelegeri cu Disney în ceea ce priveşte castingul şi constrângerile bugetare. Pentru Fincher a fost o provocare să găsească o distribuţie care să se potrivească facturii şi să calmeze casa de producţie, de aceea filmul a fost blocat.
FOTO: Shutterstock
„Ordinul celor Şapte‟
După mai multe remake-uri ale clasicului film de animaţie „Alba ca Zăpada‟, Disney a decis că are nevoie de o Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici din Hong Kongul secolului al XIX-lea. În ciuda faptului că filmul era un proiect ambiţios, s-a renunţat la el la sfârşitul anului 2012.
Cu Saoirse Ronan în rol principal, „Ordinul celor Şapte‟filmul se concentra pe povestea Oliviei Sinclair, o britanică expatriată care avea să găsească refugiu la şapte războinici, iar ei o ajută să lupte cu împărăteasă malefică. În timp ce producţia era gata să înceapă în toamna anului 2012, Disney a oprit brusc proiectul ca urmare a eşecului lui John Carter la box-office în martie 2012. Casa de producţie a ezitat să cheltuiască o sumă imensă de bani, circa 200 de milioane de dolari, pe un alt film de aventuri fanteziste.
„Superman Lives‟
După două filme de succes cu Batman, la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90, Warner Brothers şi DC Comics l-au convins pe Tim Burton să reînvie franciza Superman, cu Nicolas Cage în rolul principal. Filmul a trecut prin mai multe etape de producţie, dar Warner Brothers a renunţat cu doar trei săptămâni înainte ca filmarea să înceapă, în 1998. Cheltuielile de producţie au crescut cu peste 30 de milioane de dolari, iar bugetul, gândit la 100 de milioane de dolari, era deja estimat să se dubleze.
Au fost produse trei proiecte pentru „Superman Lives‟, dar Warner Brothers nu s-a simţit confortabil cu o poveste care îi ascundea identitatea lui Clark Kent. În 2015, a apărut un documentar, ‟Death of «Superman Lives»: What Happened?‟ în care regizorul şi echipa au vorbit despre motivele care au dus la oprirea producţiei. Din păcate, Nicolas Cage n-a putut să joace, deoarece producţia nu a văzut niciodată lumina zilei.