Călătoria în timp, posibilitate sau ficţiune?

24 august 2015   Curiozități

A fascinat generaţii de-a rândul şi a stârnit multe controverse în rândul oamenilor de ştiinţă, mulţi susţinând că ar putea deveni realitate. Şi cui nu i-ar plăcea să facă o astfel de călătorie pentru a vedea din timp ce îi rezervă viitorul?

Deşi la prima vedere pare o idee SF,posibilă doar în filme sau în cărţi,unii cercetători vin să ne contrazică şi susţin că,din punct de vedere al legilor fizicii,călătoria în timp este realizabilă. Ei spun că spaţiul are trei dimensiuni (lungime,lăţime şi înălţime) şi există scurtături între anumite puncte,care ar face navigarea în alte dimensiuni posibilă.

Albert Einstein,un vizionar

Primul care a enunţat probabilitatea unei astfel de călătorii a fost Albert Einstein,cel care a dezvoltat teoria relativităţii. Conform acesteia,există în univers tuneluri care fac conexiunea între timp şi spaţiu,aşa-numitele găuri de vierme. Celebrul cercetător Stephen Hawking a preluat teoria lui Einstein,precizând că aceste căi de legătură sunt pretutindeni,dar deocamdată nu au putut fi identificate. Însă,pe măsură ce tehnologia evoluează,ele vor putea fi găsite şi extinse,îndeajuns ca să unească două locuri sau două momente în timp diferite. Chiar şi în acest caz,fizicienii mai au de rezolvat problema radiaţiilor. Pe măsură ce gaura de vierme se măreşte,nivelul de radiaţii care va trece prin ea este,în teorie,din ce în ce mai mare,ceea ce ar duce la dispariţia ei.

E nevoie de un mijloc de transport mai rapid decât lumina

Una din legile fizicii specifică faptul că pentru orice obiect aflat în mişcare,timpul se scurge mai încet comparativ cu obiectele care rămân nemişcate. Astfel,călătoria în timp ar putea fi posibilă dacă obiectul respectiv călătoreşte cu o viteză apropiată sau mai mare decât viteza luminii,mai exact 299.792.458 m/s. De exemplu,dacă o navă spaţială înconjoară planeta noastră cu viteza luminii timp de 100 de ani pământeni,pentru cei din interiorul ei timpul scurs va fi de doar 7 zile. Însă,cel puţin conform declaraţiilor oficiale,posibilitatea construcţiei unei astfel de nave în viitorul apropiat este foarte mică.

Ce sunt liniile cosmice

O altă metodă de călătorie în timp ar fi liniile cosmice. Mai sunt cunoscute şi ca rupturi în univers şi sunt formate dintr-o cantitate mare de materie. Dacă două astfel de linii s-ar apropia îndeajuns,atunci ele ar putea modifica bariera dintre spaţiu şi timp şi ar face călătoriile temporale posibile. Însă probabilitatea existenţei unei tehnologii care să permită manipularea materiei este atât de redusă,încât doar o civilizaţie foarte dezvoltată ar putea îndrăzni să viseze la o astfel de încercare.

Mirajul găurilor negre

Cercetătorul Stephen Hawking le consideră a fi cele mai buni maşini ale timpului. Gravitaţia este atât de mare încât poate să încetinească trecerea timpului. Astfel,se estimează că dacă doi astronauţi ar da ocol unei găuri negre timp de 8 ani,timpul scurs pe pământ ar fi de două ori mai mare,adică de 16 ani. Însă chiar şi aşa,călătoriile prin intermediul găurilor negre au rămas doar la faza de proiect.

Călătoria în viitor,cu mai puţine riscuri faţă de cea din trecut

Deşi multe persoane şi-ar dori să călătorească în timp pentru a schimba diverse lucruri din trecut,acest lucru pare a fi imposibil de realizat. De vină este probabilitatea modificării trecutului,care ar putea avea repercursiuni grave asupra viitorului cunoscut. Cu alte cuvinte,chiar şi cea mai mică decizie luată diferit poate avea consecinţe nebănuite în viitor. Această posibilitate nu se aplică însă şi pentru călătoriile în viitor şi,din acest motiv,probabilitatea unei astfel de călătorii este mai mare şi mai lipsită de riscuri.

Ştiai că...

...ceasurile de pe Staţia Spaţială Internaţională,aflată în Cosmos,merg puţin mai încet decât cele de pe Pământ? Şi asta pentru că Staţia,un proiect la care participă cinci mari agenţii spaţiale,se află în mişcare pe orbita Terrei.

Mai multe