Calea Lactee miroase a rom şi are gust de zmeură. Care sunt dovezile ştiinţifice ale acestei descoperiri?

8 decembrie 2020   Curiozități

Întregul Univers este o mare necunoscută pentru cei mai mulţi dintre noi şi, atunci când aflăm noi informaţii despre el, nici măcar nu ştim cât sunt de veridice. Mai ales când este vorba despre nişte date atât de subiective pentru noi, pământenii, despre galaxia noastră cum ar fi gustul şi mirosul Căii Lactee.

Chiar aşa, Calea Lactee are miros şi gust? Nu ne-am fi gândit niciodată la aşa ceva şi, oricum, cum am putea proba acest lucru? Ei bine, nu aveam altceva de făcut decât să-i credem pe oamenii de ştiinţă care studiază îndeaproape Universul nostru şi au ajuns la nişte concluzii care ne lasă pe toţi... cu gura deschisă.

Nor de praf aromat

Chiar în mijlocul Căii Lactee există o adunătură rotunjită, gigantică şi într-o continuă rotire formată din gaz şi praf, care poartă numele de Săgetător B2. Acest nor imens are o masă mai mare de 3 milioane de ori decât cea a soarelui şi se întinde pe o arie de 150 de ani lumină. Cu aproximaţie, evident.

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă şi astronomii au studiat acest nor de parf pentru a identifica dacă există amino acizi în componenţa sa. Dacă s-ar putea deja demonstra acest lucru, ar fi o descoperire fenomenală, care ar creşte şansele de-a exista viaţă pe alte planete tocmai datorită acestor molecule care ar fi „plantate” pe suprafaţa altor lumi.

Substanţă cu proprietăţi aparte

Oamenii de ştiinţă din Spania şi-au folosit telescopul IRAM pentru a studia norul de gaz din centrul Căii Lactee şi descoperirile lor au luat lumea întreagă prin surprindere. După ce au analizat informaţiile captate de echipamentul lor performant, oamenii de ştiinţă au detectat o substanţă denumită format de etil. Iar această substanţă are o proprietate aparte...

Formatul de etil este nimic altceva decât acel compus chimic care dă zmeurii acel gust distinctiv pe care-l are. De asemenea, tot această substanţă este responsabilă cu mirosul impregnant pe care îl are romul. Cu alte cuvinte, interiorul Căii Lactee are gust de zmeură şi miros de rom!

Centrul Universului

Privind mai în ansamblu situaţia, Săgetător B2 conţine atâta cantitate de alcool etilic cât ar încăpea în 400 de trilioane de trilioane de pahare de bere. Pentru a consuma tot alcoolul din Săgetător B2, toţi oamenii de pe Pământ ar trebuit să bea 300.000 de pahare de bere zilnic, timp de un miliard de ani!

Cu alte cuvinte, ne-ar lua toată viaţa plus încă o eternitate ca să consumăm atâta alcool cât există în mijlocul Universului nostru, care are gust de zmeură şi miros de rom. Hm, o informaţie pe gustul nostru!

Mai multe