Care au fost ultimele cuvinte ale lui Einstein, pe patul de moarte? A chemat asistenta şi i le-a şoptit la ureche

23 noiembrie 2020   Curiozități

Savantul de origine germană a elaborat teoria relativităţii şi a câştigat, în 1921, premiul Nobel pentru fizică după ce reuşise să explice efectul fotoelectric. Prin urmare, orice mesaj pe care îl avea genialul fizician de transmis lumii întregi era de mare interes. Mai ales ultimele lui cuvinte...

Pe 17 aprilie 1955, Einstein a suferit un anevrism abdominal şi a fost dus de urgenţă la spital. Însă acolo a refuzat să intre în operaţie, preferând să treacă la cele veşnice fără să încerce să-şi prelungească viaţa artificial. Pe patul de spital, însă, a chemat asistenta lângă el pentru a-i transmite un ultim mesaj. Care a fost acesta?

Orice calcul, orice mâzgălitură făcută de Albert Einstein în timpul vieţii valorează enorm din moment ce ar exista posibilitatea să ofere informaţii noi despre teoriile la care lucra el, precum crearea universului, călătoriile în timp, găurile negre sau găurile de vierme. De aceea, ultimele sale cuvinte rostite pe patul de moarte sunt de-o importanţă majoră. Ce mesaj a avut să ne transmită savantul în ultimele sale clipe de viaţă?

A ales să moară

Pe 17 aprilie, Einstein lucra la un discurs când a suferit o hemoragie internă cauzată de un anevrism abdominal. A fost dus de urgenţă la Centrul Universitar Medical din Princeton, unde a refuzat, însă, intervenţia chirurgicală propusă de medici. „Vreau să plec când vreau eu. Nu are sens să prelungim viaţa artificial. Am făcut tot ce aveam de făcut, e timpul să plec.” Avea 76 de ani când a murit. Însă, înainte de a-şi da ultima suflare, a dorit să mai transmită un ultim mesaj.

Ultimul mesaj... scris

Se afla pe patul de spital când a chemat asistenta lângă el să-i spună ceva. Ea s-a aplecat curioasă spre el şi a ascultat tot ce-a avut de spus genialul fizician. Ultimul său mesaj pentru întreaga lume. Ce a avut de spus savantul? Nu ştie nimeni, deoarece cuvintele lui Einstein au fost rostite în germană, iar asistenta nu ştia germană.

Totuşi Albert Einstein a lăsat omenirii un mesaj scris. Ce-i drept, mesajul a fost întrerupt brusc, însă este la fel de valoros. Iată-l:

„În esenţă, conflictul existent azi nu e nimic mai mult decât o luptă clasică pe putere, prezentată omenirii sub forma unor mici capcane semi-religioase. Diferernţa, de data asta, e că dezvoltarea puterii atomice a impregnat acea luptă cu o caracteristică aparte; dacă neînţelegerile vor duce vreodată la un război adevărat, omenirea e condamnată. (...)

Niciun şef de stat n-a îndrăznit să aleagă singurul drum care promite pacea, securitatea naţională, din moment ce, pentru un şef de stat, acest lucru e sinonim cu sinuciderea politică. Pasiunea politică, odată ce e inflamată, victimele...”

Sfârşitul

N-o să ştim niciodată ce a vrut savantul să-i spună asistentei medicale înainte de a-şi da ultima suflare, însă am aflat care au fost ultimele sale gânduri înainte de-a fi dus de urgenţă la spital.

La autopsie, Thomas Stoltz Harvey i-a scos creierul lui Albert Einstein pentru a fi studiat şi conservat, fără ca familia decedatului să fi fost măcar întrebată înainte. După decenii de studii, creierul a fost depozitat la Centrul Universitar Medical din Princeton. Restul trupului neînsufleţit al genialului fizician a fost ars şi împrăştiat într-un loc secret.

Mai multe