Care este numele real al lui Banksy şi de ce ţine artistul să-şi păstreze anonimatul

4 februarie 2022   Curiozități

Unul dintre cele mai faimoase nume din arta grafitti este "Banksy". Artistul, care lucrează încă din anii ’90 şi care şi-a vândut lucrările pentru 25,4 milioane de dolari la licitaţii, încearcă din răsputeri să-şi păstreze anonimatul chiar şi după ce a devenit celebru. Totuşi de unde şi până unde pseudonimul lui?

Banksy şi-a început cariera de artist grafitti în cartierul Barton Hill din Bristol, Marea Britanie, în anii ’80. Cartierul neprietenos şi rău famat l-a intimidat la început pe artist, după cum ne informează revista Smithsonian, însă tânărul nu s-a lăsat intidimat şi a început să încerce să-şi lase amprenta pe pereţii clădirilor de-acolo.

La început, Banksy a început să adopte diverse nume, pe care să le poată folosi pentru a-şi semna lucrările. Primul astfel de nume a fost "Robin Banx", un joc de cuvinte englezesc care să facă trimitere la "robbing banks" (n.r. jefuirea băncilor). Totuşi acest nume a fost considerat prea lung şi nu atât de incitant, memorabil. Ulterior s-a trecut la "Banksy", iscălitura care se află acum în galeriile muzeelor din întreadga lume.

Bun, dar, dacă Banksy vine de la "Robin Banx", cine este acest Robin Banx? Cu toate că artistul încearcă din răsputeri să nu-şi facă cunoscută identitatea, acest lucru e tot mai greu de realizat. Au existat mai multe greşeli făcute e el şi apropiaţii lui şi mai multe investigaţii pe acest subiect, care ameninţau să-i dezvăluie adevăratul nume.

Producătorul muzical DJ Goldie, de pildă, a făcut o greşeală, în 2017, care era cât pe ce să dezvăluie identitatea lui Banksy. Într-un podcast, acesta s-a referit la Banksy ca la un Rob, conform celor relatate de The National News. Unii sunt de părere că numele real al artistului este Robert, pe când alţii susţin că trebuie să aibă ceva de-a face cu numele iniţial - "Robin Banx".

Apoi, mai există şi un număr de oameni care au declarat în mod public că ştiu ei cu adevărat că Banksy este, de fapt, Robin Gunningham, un om născut în Bristol, care a fost fotografiat, la un moment dat, făcând artă grafitti în acea zonă, după cum a scris The Sun.

Nu puţini sunt cei care pot jură că Banksy este nimeni altul decât Robert del Naja, un artist grafitti faimos şi liderul trupei Massive Attack. Totuşi nu sunt decât supoziţii. Cum-necum, artistul a reuşit să trăiască şi să creeze artă fără ca lumea să ştie exact cine este şi cum arată. A fost dorinţa lui încă de la început şi iată că reuşeşte să şi-o menţină îndeplinită, în ciuda încercărilor noastre de a-i afla identitatea.

Dar de ce ţine oare atât de mult să-şi menţină anonimatul?

Cel mai probabil ca să reuşească să aibă o viaţă normală şi-n afara artei sale. Să nu fie vânat de paparazzi peste tot, să nu se simtă spionat la fiecare mişcare şi urmărit şi fotografiat la fiecare nouă lucrare de-ale lui. "Robin Banx", Robert del Naja sau Robin Gunningham se simte mai liber şi mai inspirat aşa, fără ca notorietatea să-i invadeze viaţa de zi cu zi. Şi de ce nu?! De îmbogăţit s-a îmbogăţi fără ca măcar să apară vreodată fizic la vreo licitaţie sau la vreo expoziţie de-ale lui!

Foto - Shutterstock

Mai multe