Care este secretul fericirii? Albert Einstein ne-a oferit răspunsul!

5 ianuarie 2022   Curiozități

Fizicianul care a câştigat premiul Nobel este considerat unul dintre cei mai mari oameni de ştiinţă ai tuturor timpurilor. Numele lui e sinonim cu geniul şi excelenţa. Realizările lui ştiinţifice sunt la fel de valabile acum, în 2022, cum au fost la începutul şi mijlocul secolului al XX-lea.

De la mecanica cuantică până la teoria relativităţii, fizicianul de origine germană a pus bazele fizicii moderne şi a aprofundat cunoaşterea masei, a spaţiului, a energiei şi a timpului. Descoperirile lui ştiinţifice au făcut posibile producţia energiei nucleare, a sateliţilor GPS, a calculatoarelor şi a multor alte produse benefice vieţii noastre de zi cu zi.

Surprinzător sau nu, Einstein a avut şi preocupări filosofice, fiind interesat să descopere ce ne aduce împlinirea, emiţând chiar şi o teorie a fericirii. Care este aceea?

În timpul unui turneu din Japonia în 1922, Albert de-abia primise vestea că fusese desemnat câştigătorul premiului Nobel şi era, drept urmare, tratat ca un adevărat star rock. A fost întâmpinat de mii de admiratori la Palatul Imperial din Tokyo, unde mersese să-i întâlnească pe împărat şi împărăteasă, ne informează autorul biografiei lui Albert Einstein, Walter Isaacson.

Aproape 2.500 de oameni au plătit bilet ca să-i asculte prelegerea, după care, când s-a întors la hotel, a primit un colet de la un curier. Însă n-a avut mărunţiş ca să-i ofere curierului bacşiş şi atunci a scris câteva cuvinte pe un bileţel. De fapt, pe două bileţele...

Scris în germană, notiţele de pe bilet erau următoarele: “O viaţă liniştită şi modestă va aduce o fericire mai mare decât încercarea de-a obţine succesul şi neliniştea care rezultă din acest obiectiv”.

Einstein a compus apoi un al doilea bileţel, pe care a scris: “Dacă vrei cu adevărat, poţi!”, conform celor relatate de BBC News. Apoi, omul de ştiinţă i-a spus curierului să păstreze cele două bileţele pentru că vor valora destul de mult în viitor. Şi a avut dreptate!

BBC a declarat, în 2017, că primul bileţel a fost vândut de nepotul acelui curier, care a obţinut pe el nu mai puţin de 1,56 milioane de dolari, iar cel de-al doilea a fost achiziţionat de un doritor cu 240.000 de dolari. Asemenea profit cu siguranţă că l-a făcut fericit pe vânzătorul celor două bileţele scrise de Albert Einstein, nu credeţi?

foto - Shutterstock

Mai multe