Castelul bântuit de pe Valea Prahovei

30 martie 2016   Curiozități

Dacă eşti vreodată în drum spre staţiunile din Valea Prahovei, merită să vizitezi un castel misterios, unde un părinte disperat susţinea că poate comunica cu spiritele din Lumea de Dincolo.

Un loc blestemat

Castelul Iuliei Hasdeu,din Câmpina,a fost conceput ca un templu misterios. Mult timp,localnicii l-au considerat drept un loc blestemat. Dinăuntru,răzbeau muzici ciudate şi îşi făceau apariţia arătări stranii. Lămpile se stingeau ori de câte ori înăuntru se ţineau şedinţe de spiritism. Se spunea că cei care treceau pe trotuarul din faţa castelului nu puteau rosti vorbe grele,fiindcă limba li se încleia instantaneu.  

O dispariţie tragică

Castelul fost ridicat între 1893-1896,de către savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu,în memoria fiicei sale,Iulia,decedată prematur,la vârsta de 19 ani. Tânăra era considerată un geniu. A murit răpusă de tuberculoză. După dispariţia ei,B.P. Hasdeu s-a refugiat în castel. Organiza şedinţe de spiritism,convins că astfel  poate dialoga cu mult iubita lui fiică.

Coridorul oglinzilor

În interiorul castelului-templu,totul a fost conceput pentru a facilita comunicarea cu duhul morţilor. Intrarea în templu se face printr-un coridor format din oglinzi paralele,având rolul de a dizolva trupul,prin reflecţie la infinit. O structură metalică închipuie axul lumii,susţinând  Sfântul Potir. Sus,pe un podium,se află statuia lui Iisus Hristos,cu braţele larg desfăcute. Un vitraliu în cruce îi aureolează creştetul.

Pianina care cântă singură

Într-un ungher al templului e aşezată pianina care a aparţinut Iuliei. Se spune că,după moartea ei,pianina a continuat să cânte singură. În camera dedicată tinerei se află o ciudată placă de marmură neagră. Pe aceasta,Hasdeu a comandat să fie săpat notele muzicale ale imnului „Sursum!” („Mai sus!”). Imnul i-a fost transmis,susţinea savantul,de spiritul fetei.

Plăci fotografice cu spirite

Camera obscură,decorată cu o lampă de fier în cruce,îţi dă fiori. Şedinţele de spiritism se ţineau aici. Printr-un orificiu săpat în zid,Bogdan Petriceicu Hasdeu lăsa să intre lumina,pentru a capta pe plăci fotografice imagini din altă lume.

Mai multe