Câţi oameni a ucis blestemul lui Tutankamon

18 mai 2021   Curiozități

Pe 4 noiembrie 1922, o echipă de arheologi condusă de Howard Carter a descoperit un indiciu spre intrarea în mormântul regelui Tutankamon. Când mormântul însuşi a fost descoperit, pe 26 noiembrie 1922 - după mai bine de 3.000 de ani în care nu fusese deschis - mulţi au crezut că faraonul a declanşat un puternic blestem asupra tuturor celor care îndrăzneau să-i tulbure somnul veşnic.

Tutankamon a fost faraon al Egiptului din dinastia a XVIII-a (1332-1323 i.en.), iar mormântul său a fost descoperit intact în anul 1922 de către arheologul Howard Carter şi lordul Georghe Herbert de Carnarvon, alături de un tezaur fabulos. Masca sa funerară a rămas o emblemă a muzeului egiptean. Popularitatea sa a crescut după ce s-a răspândit mitul blestemului ce ar fi ucis diferite personalităţi care au intrat în contact cu mormântul şi i-ar fi atins obiectele faraonului ce trebuiau să-l însoţească în viaţa de apoi.

 În urma unei scanări, s-a demonstrat că a murit din cauza unei fracturi la piciorul stâng provocată de un accident sau de o lovitură. Plaga s-a infectat şi neexistând tratament medical corespunzător în acele timpuri, regele Tut a murit la 19 ani. Mormântul a fost jefuit în antichitate, însă doar obiecte neimportante au fost luate, ulterior fiind restaurat şi de atunci nimeni n-a mai putut intra. 

Prima victimă a blestemului

Gerge Herbert Carnarvon, omul care a finanţat expediţia, a fost primul lovit de presupusul blestem. Lord Carnarvon a rupt din greşeală crusta unei muşcături de ţânţar, în timp ce se bărbierea şi a murit de septicemie la scurt timp. Decesul a survenit la câteva luni după deschiderea mormântului şi la doar şase săptămâni după ce presa a început să scrie despre „blestemul mumiei”. Legenda spune că atunci când lordul Carnarvon a murit, toate luminile din casa lui s-au stins în mod misterios.

Howard Carter, arheologul care a descoperit mormântul, i-a oferit cadou o relicvă prietenului său, Bruce Ingham. Aceasta consta îintr-o mână mumificată care purta o brăţară, inscripţionată cu expresia „blestemat să fie cel care mişcă corpul meu”. Casa lui Ingham a ars la scurt timp după ce a primit cadoul, iar când a încercat să o reconstruiască, a fost distrusă de inundaţii.

Hugh Evelyn-White, un arheolog britanic, a vizitat mormântul lui Tutankamon şi a ajutat la excavarea sitului. După ce a văzut cum peste 20 dintre colegii care efectuau săpăturile au murit, Evelyn-White s-a spânzurat. Dar nu înainte de a lăsa un mesaj scris, se pare, cu propriul sânge: „Am cedat unui blestem care mă obligă să dispar”.

Egiptologul american Aaron Ember a fost prieten cu multe dintre persoanele prezente la deschiderea mormântului faraonului, inclusiv cu Lord Carnarvon. Ember a murit în 1926, când casa lui din Baltimore a ars la mai puţin de o oră după ce el şi soţia lui au găzduit o petrecere. Ar fi putut ieşi în siguranţă, dar soţia lui l-a încurajat să salveze un manuscris la care lucrase. Numele manuscrisului lui Ember? "Cartea egipteană a morţilor".

Richard Bethell a fost secretarul lordului Carnarvon şi a doua persoană care a intrat în mormânt. A murit în 1929, în circumstanţe suspecte: a fost găsit sufocat în camera sa de la un club de elită din Londra. La scurt timp, ziarul Nottingham Post a scris: „Suspiciunea că Richard Bethell se află sub un blestem a fost ridicată anul trecut, când au existat câteva incendii misterioase acasă la el, unde erau depozitate unele obecte din mormântul lui Tutankamon". Nu s-a stabilit însă nicio legătură între artefacte şi moartea lui Bethell.

Sir Archibald Douglas Reid a fost dovada că nu trebuie să fi arheolog pentru a fi lovit de blestem  Reid era radiolog şi a făcut radiografii mumiei lui Tutankamon, înainte ca aceasta să ajungă la muzeu. S-a îmbolnăvit a doua zi şi a murit trei zile mai târziu.

FOTO Shutterstock

Mai multe