Ce-a fost coreomania sau „epidemia dansului‟? Oamenii afectaţi nu se puteau opri din dansat

1 noiembrie 2021   Curiozități

De-a lungul istoriei, au existat multe boli care să se formeze şi să se transmită într-o colectivitate de oameni. O înţelegere insuficientă a cauzelor apariţiei şi răspândirii viruşilor a determinat întârzierea apariţiei tratamentelor, ceea ce a cauzat numeroase victime în întreaga lume. În ceea ce priveşte coreomania, „Dansul Sfântului Vitus”, „Chorea Lasciva” sau „mania dansului” nici măcar specialiştii actuali nu-şi pot explica fenomenul pe de-a întregul.

Ce este coreomania? Această epidemie a dansului a fost un fenomen ciudat, care presupune ca un număr crescut de oameni să se apuce să danseze după ce îi văd pe alţii mişcându-se pe ritmul unei muzici reale sau imaginare şi să nu se poată opri. Conform celor publicate de The Vintage News, nici măcar medicii zilelor noastre nu-i dau de cap unei asemenea epidemii nemaipomenite. Doar cei religioşi au putut oferi o explicaţie pentru persoanele aflate parcă în transă, care se mişcau neîncetat pe ritmuri doar de ei simţite – erau posedaţi! Trebuie să luăm în seamă faptul că cei infectaţi cu ciuma dansatoare dansau până când picioarele le sângerau, până când cădeau epuizaţi la podea. Cum nu se ştie ce a declanşat asemenea fenomen, circulă doar teorii legate de coreomanie.   În primul rând, specialiştii au considerat că mania dansului poate fi un echivalent al epilepsiei, poate fi un efect al otrăvirii cu o ciupercă ce dă convulsii asupra sistemului nervos central sau chiar Coreea Sydenham, o afecţiune infecţioasă care apare, cel mai frecvent în copilărie sau adolescenţă, şi se manifestă prin mişcări involuntare. 

Dintre toate acestea, mai ales otrăvirea cu ciuperca ergot se putea răspândi la scară largă, având în vedere că alimentul respective era ieftin şi la îndemâna oricui în Europa. Totuşi, Smithsonian Mag susţine că martorii erau de părere că cei afectaţi nu păreau că sufereau crize epileptice sau spasmuri involuntare, ci chiar dansau.

Cum se manifestau, mai exact, cei afectaţi de coreomanie?

Conform History.com, în secolul al XVI-lea, în Strasbourg, o singură femeie, care dansa neîncetat, a determinat în jur de 400 de oameni să i se alăture în mod necontrolat. “Epidemia de dans”, din vara anului 1518, din Strasbourg, a ţinut câteva săptămâni bune.

Medicul John Waller caracterizează, în The Guardian, acest fenomen drept “o boală psihogenă de masă”, declanşată, în viziunea sa, de stresul economic şi social exacerbat al vremii respective.

Foto - ateliersmedicis.fr

Mai multe