Ce animale mitologice s-au dovedit a exista în realitate? Sirenele, rodul halucinaţiei marinarilor care zăreau creaturi marine

19 martie 2021   Curiozități

Mitologia greacă este plină de monştri mitologici. Această obsesie s-a răspândit în toată lumea şi continuă până în prezent. Cu toate acestea, multe dintre creaturi au fost inspirate nu de imaginaţie, ci de natură.

Oricât de ireale ar părea unele creaturi mitologice, în unele situri arheologice au fost descoperită fosile ale unora dintre cele care populează mitologia greacă sau scandinavă. Se pare că în trecut, în încercarea de a înţelege ceea ce vedeau, unii oameni au creat fiinţe mitologice, cu puteri supranaturale.

Sirenele

Atâta timp cât oamenii au navigat pe mări au existat legende ale sirenelor. Una dintre cele mai vechi poveşti despre sirene a fost aceea care spunea că este Alexandru cel Mare, după ce a pornit într-o căutare plină de pericole pentru a descoperi Fântâna Tinereţii, a clătit părul surorii sale vitrege în apa nemuritoare. Când Alexandru a murit, sora sa, care este posibil să fi fost şi iubita lui a încercat să se înece în mare. Nu a putut muri, aşa că a devenit o sirenă. Legenda spune că ea le striga marinarilor: „Regele Alexandru este viu?”. Dacă îi răspundeau: „El trăieşte, domneşte şi cucereşte lumea”, ea le permitea să plece, dar dacă îi ziceau că el a murit, se transforma într-un monstru şi le trăgea nava pe fundul oceanului.

O posibilă explicaţie pentru păstrarea mitului sirenelor este aceea că marinarii confundau o sirenă, o creatură fabuloasă cu corpul unui peşte, dar capul şi trunchiul unei femei frumoase, cu un lamantin, fiinţă numită şi vacă de mare. Nu este cea mai atractivă creatură lume, dar aşa şi-l imaginau marinarii. Lamantinii îşi pot ţine capul din apă şi îl pot întoarce dintr-o parte în alta în acelaşi mod în care o poate face un om. Văzută din spate, pielea aspră ar putea arăta ca un păr lung. Se ştie că, uneori, marinarii au pentru perioade în care experimentează halucinaţii, deci, dacă un lamantin era la distanţă sau în lumină slabă, atunci ar fi putut fi confundat cu o sirenă.

Lupii infernali din mitologia nordică

În prezent, lupii infernali cunoscuţi în mitologia scandinavă drept Fenrir şi Sköll, sunt mai cunoscuţi pentru asocierea lor cu copiii Stark din filmul „Urzeala tronurilor”. Cu toate acestea, lupul infernal nu este un rezultat al imaginaţiei creatorilor acestui serial.

Mult mai mare decât un lup modern, lupul infernal a trăit în America până la dispariţia sa cu aproximativ 10.000 de ani în urmă. Peste 4.000 de rămăşiţe fosilizate acestor lupi au fost descoperite în Los Angeles. Animalul avea un craniu uriaş, dar un creier mai mic decât lupul modern.

Ornitorincul cu coadă de raţă

Această creatură a fost cândva considerată animal mitologic, chiar dacă este reală şi puţin mai ciudată. Descoperită pentru prima dată în secolul al XVIII-lea, a fost considerată de mulţi o farsă ridicolă şi nu fără motiv. Aceasta a fost o epocă în care naturaliştii creau tot felul de creaturi ciudate cu ajutorul imaginaţiei.  De exemplu, Albertus Seba avea un întreg cabinet de curiozităţi. Unele erau reale, iar altele nu. De exemplu, hidra cu şapte capete s-a dovedit a fi un sac de şerpi pe corpul unei nevăstuici.

Ornitorincul arată la fel de neverosimil. În 1799, zoologul englez George Shaw a scris că seamănă cu ciocul unei raţe gravat pe capul unui patruped. Animalul este remarcabil din multe motive, nu doar pentru aspectul său. Naturaliştii nu au putut spune dacă era un mamifer. A depus ouă sau a născut pui vii? Au fost necesari încă 100 de ani pentru ca oamenii de ştiinţă să descopere răspunsul la acest lucru. Ornitorincul este una dintre puţinele specii de mamifere care depun ouă.

Ciclopul

În mitologia greacă, ciclopii erau creaturi gigantice cu un singur ochi în centrul capului. Erau cunoscuţi în principal pentru barbarie. Nu se temeau nici de oameni, nici de zei.

Cel mai faimos ciclop a fost Polifem, care l-a atacat pe Ulise într-o peşteră şi a mâncat jumătate din oamenii acestuia. Ulise l-a orbit pe ciclop, apoi el şi oamenii lui au scăpat. Povestea poate părea neverosimilă, dar, pentru o vreme, a apărut o dovadă destul de solidă a existenţei ciclopilor. Multe cranii au fost găsite cu singură cavitate în care se afla un ochi, în centrul capului. S-a dovedit că acela cranii aparţineau elefanţilor pitici. Multe cranii ale acestor elefanţi au fost găsite în Cipru, în special în peşterile în care se presupune că au trăit ciclopii.

FOTO: Shutterstock

Mai multe