Ce au mâncat Iisus şi apostolii săi la Cina cea de taină

27 aprilie 2021   Curiozități

De-a lungul timpului, Cina cea de taină a lui Iisus şi a ucenicilor săi a fost descrisă de nenumărate ori în artă şi film. Cea mai cunoscută rămâne, fără echivoc, pictura lui Leonardo Da Vinci. În timp ce mulţi continuă să caute mesajele ascunse din această operă de artă, alţii au încercat să descopere ce anume mâncat Iisus şi apostolii săi.

Cina cea de taină, cea mai importantă lucrare a pictorului Leonardo da Vinci, a fost pictată între 1495 şi 1498 şi înfăţişează scena biblică în care Iisus cu ucenicii săi iau împreună ultima masă. Lucrarea se află pe un zid al bisericii Santa Maria della Grazie din Milano, şi este considerată de mulţi o enigmă, cu multe mesaje ascunse.

Printre teoriile care au circulat se numără aceea că Apostolul Ioan, aflat în stânga lui Iisus nu este Ioan, ci o femeie, nimeni alta decât Maria Magdalena. Savanţii au remarcat şi alegerea mâncării de către Da Vinci. Un alt mesaj s-ar ascunde chiar în mâncare, căci peştele de pe masă pare să fie hering sau anghilă. În italiană, cuvântul pentru anghilă este „aringa“, iar un alt cuvânt, care se pronunţă exact la fel, „arringa“, înseamnă îndoctrinare. În dialectul nordic, heringul este „renga“, dar acesta are şi un alt înţeles: descrie şi pe cineva care neagă religia.

Însă istoricii au propria teorie despre ceea ce s-a mâncat la cina cea de taină.

Un studiu desfăşurat acum câţiva ani în Palestina a scos la iveală alte indicii despre alimentele şi mâncărurile consumate la ultima masă a lui Iisus. Studiul, efectuat de doi arheologi italieni, s-a bazat pe versete biblice, scrieri vechi evreieşti, lucrări antice romane şi cercetări arheologice pentru a investiga obiceiurile alimentare din Ierusalim la începutul secolului I d.Hr.

Mâncarea nu a fost servită la o masă dreptunghiulară, aşa cum vedem în pictura lui Da Vinci sau în alte picturi. Iisus şi apostolii săi au stat aşezaţi pe perne, pe podea, aşa cum făceau romanii la acea vreme.

Potrivit Bibliei, împărtăşania îşi are originea în Cina cea de Taină, deci pe masă s-au aflat, cu siguranţă, pâine şi vin. Textul biblic precizează: „Pe când mâncau ei, Isus a luat o pâine şi, după ce a binecuvântat, a frânt-o şi a dat-o ucenicilor, zicând: «Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu». Apoi a luat un pahar şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, li l-a dat, zicând: »Beţi toţi din el, căci acesta este sângele Meu»“.

O tocană de fasole (ciolent), miel, măsline, ierburi amare, garum (un sos fermentat de peşte, folosit ca şi condiment de către romani), pâine nedospită, curmale şi vin aromat au fost probabil la meniu la Cina cea de taină, spun cercetările recente despre bucătăria palestiniană din vremea lui Iisus.

FOTO Shutterstock

Mai multe