Ce cuvinte a inventat William Shakespeare. Sunt folosite frecvent în ziua de azi

7 iunie 2021   Curiozități

William Shakespeare este considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză, dar, pe lângă opera sa fabuloasă, acesta a lăsat o altă moştenire importantă. Cuvinte intrate în limbajul comun au fost folosite pentru prima dată de dramaturgul britanic.

William Shakespeare s-a născut şi a crescut în oraşul Stratford-upon-Avon din Anglia. La 18 ani, s-a căsătorit cu Anne Hathaway, cu care a avut trei copii.

Lucrările sale – 38 de piese de teatru, 154 de sonete şi poeme - au fost traduse în aproape toate limbile şi sunt jucate mult mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără „Hamlet“, „Romeo şi Julieta“, „Visul unei nopţi de vară“, „Îmblânzirea scorpiei“, „Macbeth“, „Henric al VIII-lea“, „Regele Lear“.

Chiar şi despre orientarea sa sexuală s-a speculat, afirmându-se că ar fi fost homosexual sau bisexual, în baza unor sonete pe care le-ar fi dedicat unui tânăr. Obiceiul de a dedica sonete unor persoane era totuşi răspândit în epocă.

Marele dramaturg a avut, fără îndoială, o contribuţie uriaşă la literatură, inclusiv prin iventarea unor cuvinte pe care le folosim în mod curent. Expresia „cu sânge rece“ sună familiar?

Asasinare

Comediile, dramele şi tragediile lui William Shakespeare au fost faimoase încă din epoca în care au fost create, poate şi pentru faptul că acesta şi-a permis, în scris, multe libertăţi, inclusiv aceea de inventa cuvinte.

Cuvântul „asasinare“ a fost folosit pentru prima dată în „Macbeth" (Actul 1, scena 7). Piesa are multă intrigă, aşa că nu este de mirare că dramaturgul a simţit nevoia de a inventa un nou cuvânt pentru crimă, poate cel mai urât. Interesant este că „asasin‟ (cuvântul) era folosit, de câteva secole, dar nu fusese folosit niciodată pentru a desemna actul uciderii înainte de „Macbeth“.

Năucit

În actul IV, scena 5 din „Îmblânzirea scorpiei”, Katherine, personajul principal, caută un nou cuvânt pentru a descrie efectul orbitor al soarelui asupra ochilor ei. Îi spune tatălui ei că ochii ei au fost de „năuciţi‟ de soare. Cuvântul există şi în ziua de azi, dar, de-a lungul timpului, neologismul lui Shakespeare a evoluat şi a dobândit noi semnificaţii. Astfel, a „năuci“ înseamnă, astăzi, mai degrabă, „a impresiona“, deşi, cu siguranţă, nu asta intenţiona autorul.

Cu sânge rece

Teatrul elizabetan în care Shakespeare s-a chinuit să răzbată era plin de poveşti de gelozie şi răzbunare. Pentru a evita redundanţa, bardul a trebuit să inventeze noi modalităţi de a descrie toţi ticăloşii cu inima întunecată care i-au servit drept personaje.

Folosirea figurativă a expresiei „cu sânge rece‟ pentru a descrie o persoană dură şi lipsită de emoţii, aidoma unei reptile, a apărut pentru prima dată în piesa „King John“ (actul III, scena 1).

Încăierare

Lui Shakespeare i se atribuie uneori inventarea scenelor de luptă coregrafiate în piese celebre precum „Hamlet“ sau „Macbeth“. Această luptă de o  mai mică amploare a fost numită de mare scriitor „încăierare“, cuvânt folosit pentru prima oară de personajul Philo din piesa „Antoniu şi Cleopatra“. La momentul scrierii piesei, acest substantiv nu exista, ci doar verbul „a lupta“.

FOTO: Profimedia

Mai multe