Ce e bine să faci de Sfântul Andrei
Pe 30 noiembrie, creştinii de pretutindeni îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, Ocrotitorul României. De-a lungul timpului, oamenii de la sate au răspândit numeroase tradiţii şi superstiţii care au loc în noaptea magică de dinaintea sărbătorii. Află ce e bine să faci şi ce nu ca să îţi meargă bine anul care vine.
Ce e bine să faci de Sfântul Andrei?
Usturoiul alungă strigoii
În noaptea de Sfântul Andrei, se spune că spiritele rele, strigoii şi vârcolacii se dezlănţuie şi colindă pe la casele oamenilor. Pentru a se proteja de rău, sătenii ung cu usturoi geamurile şi uşile de la încăperi, dar şi de la grajduri. De asemenea, superstiţia spune că e bine să li se facă cruce cu usturoi pe mâini celor mici şi să li se dea mâncare cu usturoi, pentru a-i apăra de sufletele pedepsite ale celor adormiţi.
Busuiocul sub pernă îţi arată alesul
Tot în popor, fetele nemăritate obişnuiesc să îşi pună busuioc sub pernă alături de o oglindă pentru a-şi visa ursitul. O altă superstiţie le determină pe acestea să întoarcă un ulcior de lut cu gura în jos, să pună pe fundul vasului trei cărbuni încinşi şi să rostească o incantaţie, dacă vor ca iubitul să li se arate în prag ziua următoare. O altă metodă pentru a afla cum arată ursitul este următoarea: fata ţine două lumânări aprinse în mână şi priveşte într-un pahar cu apă în care a fost aruncată o verighetă sfinţită, pentru cununie.
Grâul încolţit îţi spune ce an vei avea
De Sfântul Andrei, gospodarii pun grâu la încolţit pentru a afla cum va fi recolta în anul care urmează, dar şi cât de prospere vor fi casa şi familia lor. Dacă grâul încolţeşte, casa va fi cuprinsă de noroc şi belşug, iar dacă nu, anul care stă să vină va fi plin de necazuri.
Ce nu e bine să faci de Sfântul Andrei?
Munca aduce ghinion
O vorbă din bătrâni spune că, în noaptea de Sfântul Andrei, nu e bine să te piepteni şi nici să coşi, căci vei atrage lupii şi spiritele rele. De asemenea, se crede că nu e de bun augur să faci curat în casă şi în curte, să arunci gunoiul afară şi să dai bani cu împrumut.
Să nu stingi candela în timpul nopţii
Potrivit tradiţiei, de Sfântul Andrei, candela trebuie să fie aprinsă în casă încă din timpul nopţii până a doua zi la apus. Se spune că dacă o stingi, strigoii vor fi ademeniţi de întuneric şi te vor speria de moarte. Mai mult, spiritele rele nu iubesc lumina, motiv pentru care vor încerca să o stingă şi să pătrundă în casă.