Ce impact au visele asupra ta
Fie că sunt alb-negru sau color, cuminţi sau complexe, visele te ajută să ai un psihic echilibrat, să te cunoşti în profunzime – ba chiar îţi semnalizează o suferinţă ascunsă!
Te eliberează
Ziua,eşti prizoniera nenumăratelor sarcini şi obligaţii,joci roluri diferite. Noaptea,visele – care nu urmează nicio morală,logică sau oprelişte- sunt calea prin care te eliberezi de toate presiunile. Totul devine posibil:îţi permit să exprimi ceea ce conştiinţa ţine în frâu. În vise,se manifestă latura ta imaginativă,creativă,erotică. Această deversare brută a dorinţelor inconştiente te ajută să suporţi mai bine constrângerile din viaţa de zi cu zi.
Te protejează de tine însăţi
Uneori,emoţiile şi acţiunile exprimate prin vis nu sunt tocmai gingaşe:răzbunări,certuri,omoruri.... Lucruri pe care le gândeşti ziua,fără să le pui,evident,în practică („Îl omor pe vecinul de sus,dacă mai dă muzica tare“),au loc în vis,„victima“ nefiind neapărat persoana vizată,ci un personaj imaginar sau altcineva din anturaj. Uneori,rolurile se inversează:„ucisa“ eşti chiar tu! E un joc de-a baba oarba care te ajută,în fapt,să te descarci şi să scapi de violenţa sentimentelor cotidiene.
Îţi trimit un semnal de alarmă
Două tipuri de vise merită atenţie sporită:cele care se repetă obsesiv şi cele care te urmăresc pe tot parcursul zilei. E semnul că inconştientul tău bate la porţile conştientului,pentru a-i lăsa un mesaj important:o suferinţă,un blocaj emoţional,un eveniment din trecut,care încă influenţează prezentul,sau o aspiraţie pe care o ignori,de teamă că nu o vei putea realiza.
Psihologii te sfătuiesc să încerci să înţelegi semnalul – în caz contrar,suferinţa ascunsă se transformă în oboseală cronică,depresie,ba chiar în boală. Chiar dacă nu poţi decripta visul,poţi să încerci să faci asocieri,pentru a-ţi da seama care-s cauzele care-l provoacă.
Îţi indică o boală
Uneori,visele anunţă că ţi se pregăteşte ceva – ceva ce conştiinţa nu poate defini cu claritate. În schimb,corpul tău simte schimbarea,iar inconştientul ţi-o anunţă. Un vis repetitiv,cu clădiri enorme care se prăbuşesc peste tine,lăsându-te fără suflare,poate însemna începutul unei maladii cardiovasculare sau pulmonare. La fel,unul în care înoţi pe o întindere de apă care se face din ce în ce mai densă,până ce mâinile tale nu mai pot străpunge undele,poate indica amorţeli reale,nocturne,la nivelul antebraţelor,cauzele putând fi de natură hormonală sau nervoasă.
Te leagă de trecut
Visele au legături cu o dimensiune mult mai vastă,universală,spun specialiştii. Pentru a le fabrica,conştiinţa apelează la „rezerve“ de imagini şi senzaţii care vin din noaptea timpurilor,care se alimentează din primele spaime şi din întrebările existenţiale ale omenirii:teama de moarte sau de abandon,nevoia de dragoste,semnele de întrebare privind originile. În felul acesta,visele îţi transmit un soi de patrimoniu comun al umanităţii,mesajul fiind acela că nu eşti singur în zbaterea ta,că eşti parte a unei lucrări grandioase,deşi uneori copleşitoare.
Sunt indispensabile echilibrului psihic
Primele vise adevărate le ai în jurul vârstei de 2 ani – şi nu încetează tot restul vieţii. Sunt indispensabile echilibrului tău psihic. Toată lumea visează,însă nu toţi reţin ce anume. Poate şi dintr-un soi de mecanism de autoprotecţie – nu vrem sau ne e teamă să auzim ceea ce ne spun vocile inconştientului.