Ce mâncau la micul dejun personalităţile lumii: de la ouă crude, la whisky şi trabuc
Beneficiile micului dejun sunt cunoscute de toată lumea: nu numai că primim energia pentru a face faţă îndatoririlor zilnice, dar, o masă bună, ne şi binedispune pentru întreaga zi. Dacă obişnuieşti să-ţi începi ziua cu o masă calitativă şi săţioasă, bine faci. E ceea ce făceau şi unii dintre cei mai cunoscuţi şi importanţi oameni din lume.
Multe dintre personalităţile planetei - politicieni, artişti, oameni de ştiinţă – îşi luau energia din cea mai importantă masă a zilei: micul dejun. Iar productivitatea şi creativitatea lor sunt argumentele pentru importanţa acestei mese. În ceea ce priveşte preferinţele lor culinare, acestea erau departe de a fi plictisitoare.
Victor Hugo - ouă crude
În anii în care a trăit în exil pe insula Guernsey, Victor Hugo a găsit inspiraţie pentru unele dintre cele mai icunoscute romane ale sale, inclusiv „Mizerabilii“. Autorul francez avea o rutină în timp ce locuia pe insulă: se trezea la răsăritul soarelui şi lua un mic dejun format din două ouă crude şi o ceaşcă de cafea rece, înainte de a începe să lucreze.
Albert Einstein - ouă prăjite
Una dintre cele mai strălucite minţi din istorie a fost „alimentată“ de o dietă constantă cu ouă. În cartea „Einstein at Home/Einstein acasă“, menajera fizicianului, Herta Waldow, a dezvăluit că profesorul mânca dimineaţa cel puţin două ouă prăjite, aproape în fiecare dimineaţă. La fel de mult îi plăceau ciupercile şi mierea, după cum scria fosta menajeră.
Mozart - jumătate de cocoş
Wolfgang Amadeus Mozart era adeptul proteinelor din belşug. Printre alimentele sale preferate se numărau sturionii, cotletele de porc şi o tocană flamandă cu bere şi carne de vită. Aşa că nici micul dejun nu făcea excepţie şi, după cum îi mmărturisea soţiei sale într-o scrisoare, urma să se „bucure de o jumătate de clapon (cocoş - n.r.).
Winston Churchil - de toate, cu whisky şi trabuc
Premierul britanic Sir Winston Churchill a înţeles importanţa unui mic dejun copios. El a cerut să i se servească masa de dimineaţă pe două tăvi: una cu pâine prăjită, gem, unt, cafea, lapte, un ou poşat şi friptură rece de pui (sau alte tipuri de carne) şi alta cu grapefruit, un castron de zahăr, whisky şi sifon. Încheia întotdeauna festinul cu un trabuc.
Regina Elisabeta ! - supă şi bere
Regina Elisabeta I îşi începea ziua cu o masă demnă de titlul ei regal. La micul dejun, monarhul mânca pâine, o supă consistentă şi bea bere.
Thomas Edison - găluşte cu mere
Thomas Edison şi-a descoperit mâncarea preferată pentru micul dejun la scurt timp după ce s-a mutat la New York. Sărac şi flâmând, tânărul de 22 de ani a ajuns într-un restaurant unde a mâncat găluşte calde cu mere şi a băut o ceaşcă de cafea. Masa i s-a părut atât de satisfăcătoare în acel moment, încât a devenit felul său preferat pentru toată viaţa.
Jane Austen - chec şi ceai
Jane Austen nu era foarte matinală, aşa că lua un mic dejun târziu şi frugal. aşteptând până în jurul orei 10 dimineaţa ca să mănânce. Masa consta de obicei într-o felie de chec şi o ceaşcă cu ceai.
FOTO Shutterstock