Ce nu ştiai despre plantele carnivore

24 martie 2011   Curiozități

Sunt ca oricare alte plante, doar că au un „meniu” deosebit: gândăcei, furnici, ţânţari. Acest lucru e de ajuns ca să poată fi considerate nişte plante curioase...

Cresc şi la noi în ţară

Câteva specii, printre care otrăţelul de baltă (Utricularia vulgaris), în Deltă,şi roua-cerului (Drosera rotundifolia) cresc şi la noi. Aceasta din urmă, specie ocrotită de lege, „mănâncă” în jur de 50 de insecte pe an. Este denumită popular „iarba-fierului” şi poate fi folosită la prepararea ceaiului împotriva tusei, în amestec cu cimbru şi coacăze.

„Mănâncă” insecte nu de plăcere, ci de nevoie

E vorba de o adaptare la mediu: se hrănesc cu insecte pentru că în zonele în care trăiesc, solul e sărac sau chiar lipsit de substanţe nutritive. Plantele îşi iau aceste substanţe din insecte, pe care le digeră cu ajutorul unor enzime speciale.

Recorduri

Cele mai mari plante carnivore sunt Nepentes şi Triphyophyllum, care pot atinge, în sălbăticie, câţiva zeci de metri. Ele au capcane mari,în care se pot prinde chiar broaşte, păsări mai mici sau şoareci.

Cea mai uimitoare plantă carnivoră este, conform botaniştilor, Venusflytrap. Aceasta are o capcană sub formă de „gheare”, care se închid imediat după ce s-a prins prada.

Cea mai rapidă capcană o au plantele acvatice de genul Utricularia: veziculele aspiră prada într-un timp de 0,03 secunde.

Mai multe