Ce sumă e trecută pe statul de plată al lui Putin? Salariul preşedintelui rus a tot crescut în ultimii ani!
Conform celor relatate de BBC, Vladimir Putin este liderul de la Kremlin cu cel mai îndelungat mandat, după Iosif Stalin. Fostul ofiţer KGB a fost desemnat prim-ministru în 1999 şi a devenit preşedinte în 2000 şi de-atunci venitul lui s-a tot rotunjit.
Putin a fost şef de stat până în 2008, când constituţia ţării l-a împiedicat să mai candideze pentru cea mai mare funcţie în stat pentru a treia oară. Totuşi nu putea preda, pur şi simplu, frâiele întregii ţări altcuiva. Aşadar a fost numit din nou prim-ministru, dar cu puteri depline de preşedinte.
aOdată aflat în fruntea guvernului, a revizut puţin constituţia, astfel încât să nu-l mai împiedice nimeni şi nimic să rămână la putere mult după anul 2030. Între timp, unul dintre cei mai puternici oameni de pe planetă duce o viaţă lipsită de griji, asigurându-şi un salariu mai mult decât decent.
Scopul scuză mijlocele. Asta pare să fie expresia care defineşte cel mai bine mandatele prezideţiale ale lui Putin. Liderul de la Kremlin nu s-a încurcat niciodată în limitele impuse de democraţie sau de drepturile omului atunci când a avut de îndeplinit vreun plan măreţ. Nimic nu i-a stat în cale când şi-a propus ceva. Şi îmbogăţirea personală face parte din planul pe care şi l-a făcut încă de la începutul carierei sale politice.
Pe cât de faimos este în întreaga lume, pe atât de multe secrete are. Putin îşi face cunoscute opiniile politice fără nicio oprelişte, însă menţine misterul cu privire la multe aspecte private din viaţa lui. De pildă, banii pe care-i deţine în momentul de faţă. Tot ce ştim e că The Washington Post a estimat o avere undeva între 70 şi 200 de miliarde de dolari, ceea ce-l urcă în clasamentul celor mai bogaţi oameni de pe planetă.
Dacă până recent, lumea n-a putut decât să-şi dea cu părerea cu privire la salariul anual al preşedintelui rus, ei bine, Statista a ţinut să precizeze, în 2020, că Putin câştigă în jur de 10 milioane de ruble, adică 130.000 de dolari în fiecare an. Iar această sumă este o creştere evidentă din 2018 şi 2019.
Între 2012-2016, liderul de la Kremlin avea în mână aproape 6 milioane de ruble – adică în jur de 77.000 de dolari - , după care s-a mulţumit cu 9 milioane de ruble anual, adică 116.000 de dolari la fiecare 12 luni.
2017 a fost anul în care salariul lui Putin a explodat. Euronews susţine că preşedintele rus a primit 18,7 milioane de ruble, adică 242.000 de dolari, în acel an. Bineînţeles că acestea sunt doar cifrele de la vedere, interesant ar fi de ştiut care sunt sumele neoficiale, dar reale trecute în ştatul de plată al lui Vladimir Putin.
După cum ne aşteptam, n-a existat niciodată niciun raport financiar de la Kremlin care să ateste remuneraţia celui mai important om din statul rus. Radio Free Europe e de părere că averea persoană a lui Putin depăşeşte cu mult salariul său oficial.
Nici măcar Forbes n-a aflat cum îşi rotunjeşte el veniturile. Se zvoneşte că şi-a însuşit o bună bucată din averea miliardarului Mikhail Khodorkovsky atunci când l-a aruncat după gratii pentru evaziune şi fraudă. Mai mult, primeşte partea sa de profit fiecare dată când oamenii lui primesc contracte şi proiecte de bifat cu statulc.
Evident că mai există şi ipoteza extravagantă că Putin nu este deloc atât de bogat precum s-ar presupune, că omul nu este interesat de averi colosale şi nici nu face mare tam-tam pe acest subiect. Totuşi, puţin probabil acest scenariu, nu credeţi?
Foto - Shutterstock