Ce sunt trandafirii deşertului şi ce ştim despre acest fenomen natural spectaculos

29 iulie 2021   Curiozități

Deşerturile sunt ecosisteme aride care acoperă o cincime din suprafaţa terestră. Chiar dacă mulţi oameni le consideră un mediu ostil, deşerturile sunt pline de surprize şi frumuseţi ascunse. Trandafirii deşertului sunt unul dintre ele.

În ciuda numelui său, un trandafir de deşert nu este un trandafir, ci un cristal (selenit) cu o formă asemănătoare trandafirului. Trandafirii deşertului se găsesc în special în Africa, în deşertul Sahara (Algeria, Tunisia, Maroc, Egipt şi Namibia), Asia (Arabia Saudită, Qatar şi Emiratele Arabe Unite), Australia, Mexic şi Statele Unite. Numele selenit provine de la Selena: zeitatea greacă a Lunii.

Forma trandafirilor de deşert va depinde de regiune. Conform Geology In, zonele puţin adânci vor avea trandafiri deşert de culoarea chihlimbarului, cu cristale minuscule („petalele”). În straturi mai adânci, trandafirii deşertului sunt galbeni sau incolori.

Trandafirii deşertului au în componenţă cristale de nisip, sare şi gips. Aceste cristale se formează atunci când apa se evaporă. Cristalele sunt afectate de eroziune, sare, nisip şi alte elemente din deşert, ceea ce le conferă o formă de petală. Cristalele mai mari tind să conţină mai multă sare. Trandafirii deşertului se formează fie singuri, fie în ciorchini, iar dimensiunile variază de la mărimea unui bob de mazăre la 10 cm în diametru.

Trandafirul deşertului este, de asemenea, cunoscut sub numele de "trandafir de nisip", "trandafir de selenit", "trandafir de gips". În unele culturi, ei sunt consideraţi un simbol al protecţiei.

Pentru cei care cred în pietre semipreţioase şi în puterea acestora, selenitul este unul dintre cele mai importante cristale.

FOTO Shutterstock

Mai multe