Cei mai longevivi monarhi din istorie. Regele care a domnit 8 decenii a fost numit pe când avea 4 luni

14 iunie 2021   Curiozități

Se spune că nu-i uşor să porţi o coroană, dar au existat monarhi care au dus-o decenii la rând cu mândrie. Descoperă unii dintre cei mai longevivi monarhi din istorie!

Una dintre cele mai longevive regine în viaţă, nonagenara Elisabeta a II-a, a preluat tronul în anul 1952 şi a ajuns deja la 69 de ani de domnie.  A văzut până acum 14 primi miniştri britanici, 14 preşedinţi americani şi 10 lideri sovietici şi ruşi. Când şi-a depăşit străbunica, regina Victoria, în calitate de monarh cu cea mai lungă domnie a Marii Britanii, în septembrie 2015, nu a aspirat niciodată să o întreacă la acest capitol. „Inevitabil, o viaţă lungă poate întrece multe repere, iar a mea nu face excepţie‟, a afirmat atunci.

În ceea ce priveşte domnia străbunicii reginei Elisabeta a II-a, regina Victoria, aceasta s-a născut ca prinţesa Alexandrina Victoria de Kent. A fost a cincea în ordinea succesiunii la tronul britanic. Abia după moartea tatălui ei, apoi a bunicului, unchilor şi verilor ei, Victoria a devenit regină. Avea doar 18 ani când a urcat pe tronul Marii Britanii, în anul 1837, şi a domnit timp de aproape 64 de ani. A supravieţuit mai multor încercări de asasinat, a făcut din rochia de mireasă albă o necesitate şi a dat numele epocii victoriene. Domnia sa s-a încheiat odată cu moartea, în anul 1901. Rămâne al doilea monarh din istoria Marii Britanii cu cea mai lungă domnie. La nivel mondial, însă, este întrecută de foarte multe capete încoronate care şi-au dedicat viaţa cârmuirii ţărilor în fruntea cărora s-au aflat.

Sobhuza al II-lea a domnit 82 de ani

Regele Regatului Eswatini (fost Regat al Swazilandului)din Africa de Sud a murit subit, în anul 1899, la vârsta de 23 de ani. Se numea Ngwane V şi a fost succedat de fiul său de 4 luni, căruia i s-a dat numele Sobhuza al II-lea. Acesta a condus ţara pe tot parcursul vieţii lui, până în 1982. Pe parcursul unei părţi din domnia sa, statutul fostului Regat al Swazilandului a fost acela de protectorat britanic. Sobhuza al II-lea era privat de drepturile sale de şef suprem, ceea ce însemna pierderea autorităţii sale autonome. În schimb, svazii îl vedeau drept rege şi bastion al tradiţiei, protecţia lor principală împotriva stăpânirii coloniale.

Timp de 72 de ani, Ludovic al XIV-lea a fost regele Franţei

În anul 1638, Ludovic al XIV-lea s-a născut ca fiu al regelui francez Ludovic al XIII-lea şi al Annei de Austria. A preluat tronul când avea numai 4 ani. Băiatul care avea să devină cunoscut drept Regele Soare a fugit din Paris în timpul războiului civil cunoscut sub numele de Fronda, a transformat Versailles într-un palat şi a susţinut artele. A murit în septembrie 1715, după 72 de ani de domnie şi a fost succedat de strănepotul său, Ludovic al XV-lea.

Bhumibol Adulyadej a condus Thailanda 70 de ani

Regele Bhumibol a devenit al nouălea din dinastia Chakkri a Thailandei în anul 1946 după ce a murit fratele său, Ananda Mahidol. Totuşi, el nu a fost încoronat formal până în 1950. Potrivit publicaţiei „The New York Times‟, , „thailandezii au ajuns să vadă în acest rege budist un om dedicat în întregime bunăstării lor şi o întrupare a stabilităţii într-o ţară în care conducerea politică a suferit decenii de lovituri de stat militare‟. El a domnit până în 2016, la vârsta de 88 de ani, când a încetat din viaţă. A fost cel mai longeviv monarh din Thailanda.

Franz Joseph I, împărat de la 18 ani, a domnit aproape 7 decenii

Născut în anul 1830, Franz Joseph a devenit împărat al Imperiului Austriei pe 2 decembrie 1848, atunci când avea 18 ani. Câţiva ani mai târziu, un croitor a încercat să-l asasineze înjunghiindu-l în zona gâtului, dar o femeie care l-a văzut îndreptându-se în grabă spre împărat a strigat, făcându-l pe Franz Joseph să se întoarcă, iar pe atentator să rateze lovitura. Franz Joseph I şi-a continuat domnia până la moartea sa, în anul 1916.

Info

Potrivit Cărţii Recordurilor, cea mai lungă domnie documentată a unui monarh este cea a lui Phiops al II-lea, cunoscut ca Pepi al II-lea sau Neferkare, un faraon din dinastia a VI-a din Egiptul antic. Istoricul egiptean Manetho din secolul al III-lea î.Hr. a scris că acesta şi-ar fi început domnia la vârsta de 6 ani. În 1988, egiptologul Hans Goedicke a explicat că dovezile sugerează o domnie de 64 de ani, chiar dacă, la un moment dat, un scrib ar fi transformat accidental un 60 în 90.

Mai multe