Cele mai bizare pofte în sarcină. Ce indică aceste plăceri culinare neobişnuite?

4 iunie 2021   Curiozități

Aproximativ 50% dintre femei au pofte alimentare în perioada în care sunt însărcinate. Pe unele le atrag alimente obişnuite, pe altele ceva ce n-ar mânca niciodată sau nu ca atare şi în cantitate mare.

Poftele din timpul sarcinii sunt foarte diverse, unele chiar bizare şi trădează carenţe sau chiar boli. Pe la patru sau cinci luni de graviditate, după ce pentru cele mai multe viitoare mămici trece perioada greu de suportat, cu greţuri, hipersensibilitate la mirosuri şi aversiune faţă de anumite alimente, al doilea trimestru este începutul unei aventuri din care fac parte şi poftele ciudate care apar la cele mai nepotrivite ore.

Pământ sau argilă

Pica se traduce printr-o pofta de nestăvilit de produse nealimentare care nu au nicio valoare nutritivă. Persoanele care se confruntă cu sindromul pica îşi doresc să guste argilă, pământ, cuburi de gheaţă, hârtie, detergent de rufe sau cărbune. Specialiştii n-au descoperit motivul exact pentru apariţia sindromului. Suspectează că persoanele care au aceste pofte bizare au şi carenţă de fier. Până la 68% dintre gravide suferă de pica, iar efectele sale negative sunt evidente, deoarece unele substanţe sunt toxice pentru mamă şi făt.

Muştar

Adăugat în sosuri sau consumat cu măsură, alături de preparate din carne, muştarul nu dă probleme de sănătate. Totuşi, unele gravide ar vrea să-l mănânce ca atare, ca pe o cremă. Seminţele de muştar conţin fier, cupru şi mangan, care ajută la creşterea imunităţii. În plus, acesta conţine sulf, un antibacterian natural. Un beneficiu al consumului moderat de muştar este faptul că acţionează ca antiinflamator şi conţine vitamine, ca folatul, ce reglează metabolismul şi susţine buna dezvoltare a fătului. Pe de altă parte, excesul nu va face bine nici mamei, nici celui mic, mai ales că unele tipuri de muştar din comerţ conţin aditivi alimentari, ca sorbatul de potasiu care poate fi mutagen pentru celulele sângelui şi guma de xantan care poate provoca balonare, diaree, crampe abdominale.

Ceapă

Ţi s-a întâmplat vreodată să-şi doreşti să muşti dintr-o ceapă crudă? Unele gravide au această poftă, ceea ce n-ar fi rău dacă n-ar avea probleme după aceea cu respiraţia urât mirositoare. Este o neplăcere pe care nu poţi s-o alungi prin simpla spălare a dinţilor şi a limbii. În ciuda mirosului, ceapa este benefică în sarcină. Se pare că, în acest ca, corpul ştie mai bine ce are nevoie. Ceapa aduce un plus de quercetină, o substanţă antioxidantă care susţine sistemul imunitar şi care are proprietăţi antiinflamatoare. Ceapa este bogată în substanţe nutritive esenţiale pentru femeile însărcinate: vitaminele B6, B9 şi C. Prin urmare, nu opri o femeie însărcinată care muşcă dintr-o ceapă ca dintr-un măr. E modul ei de a-şi procura multivitamine, chiar dacă mirosul neplăcut e greu de suportat.

Sos picant şi lapte

Unele femei însărcinate au o poftă incredibilă să mănânce sos iute cu orice  şi ar bea zilnic chiar şi un litru de lapte. E posibil ca laptele să neutralizeze efectele sosului picant. Endorfinele din sosul iute şi aportul de calciu şi grăsimi din lapte sunt acoperite de aceste pofte bizare pentru majoritatea.

Oţet

Îţi poţi curăţa ferestrele cu oţet sau alunga mirosurile neplăcute cu acesta. De asemenea, îl poţi pune în salate sau la murături. Oţetul este util în multe situaţii, dar, foarte rar, auzi de oameni care ar vrea să-l bea ca pe apă. Se pare că unele gravide au această poftă secretă. Greţurile matinale din prima parte a sarcinii le fac să încerce orice. Cum nu le este permis să ia medicamente pentru a combate stările de greaţă, unele iau oţet de mere. Acesta are darul de a echilibra pH-ul din stomac, neutralizând cantitatea de acid. Totuşi, este mai bine să fie amestecat cu puţină apă şi miere.

FOTO: Shutterstock  

Mai multe