Cele mai stupide războaie din istorie. Motive ridicole pentru care oamenii au pornit la luptă

15 februarie 2022   Curiozități

Cu toţii suntem de acord că războaiele sunt inutile, nişte tragedii care ar fi putut fi evitate, însă, dintr-un motiv sau altul, nu s-a întâmplat acest lucru. Însă există lupte care au avut loc de-a lungul timpului şi care au avut un punct de plecare cât se poate de ridicol.

Războiul Prăjiturii

Războiul Prăjiturii, Războiul Patiseriei sau Prima intervenţie franceză în Mexic a fost un conflict armat dintre Franţa şi Mexic început în 1838 şi sfârşit în primăvara lui 1839. De la ce a pornit totul? De la o plângere făcută de un patiser francez Regelui Louis-Philippe al Franţei. Acesta a susţinut că ofiţerii mexicani i-au jefuit magazinul dintr-o suburbie din Mexico City şi i-a cerut Regelui francez să-i ceară guvernului mexican daune. Regele s-a conformat şi i-a cerut statului mexican daune de 600.000 de pesos.

Când Mexicul a refuzat plata, monarhul francez a pornit la atac. În decembrie 1838, forţele francize au luat cu asalt portul Veracruz şi au bombardat oraşele de pe coastă. În martie 1839, s-a semnat un tratat de pace între cele două popoare, dar suma respectivă n-a fost plătită nici în ziua de azi.

Războiul porcului

Conflictul dintre americani şi canadieni a fost denumit astfel deoarece singura victimă a răfuielii respective a fost un porc. Un fermier american a împuşcat, la un moment dat, porcul unui irlandez de pe insula San Juan, a cărei suveranitate era disputată între Statele Unite şi Marea Britanie. Proprietarul animalului a cerut despăgubiri de zece ori mai mari decât ar fi fost americanii pregătiţi să plătească. Nimeni nu s-a înţeles, lucru care a făcut ca americanii să trimită trupe pe acea insulă, după care englezii le-au urmat exemplul.  

Într-un final, după ani întregi de negocieri diplomatice, neamţul Kaiser Wilhelm I a decis în favoarea americanilor, care au rămas învingători pe insulă. Nimeni n-a plătit, totuşi, pentru porcul ucis.

Primul Război Mondial

Asasinarea prinţului austriac în 1914 a dus la începerea Primului Război Mondial nu atât din dorinţa de-a cuceri noi terotorii, ci din cauza tratatelor complicate dintre statele europene. După uciderea lui Archduke Franz Ferdinand în Serbia, austro-ungarii au avut câteva pretenţii diplomatice pe care sârbii le-au considerat inacceptabile. Drept urmare, austro-ungarii şi-au mobilizat trupele, Rusia a făcut acelaşi lucru în sprijinul Serbiei, iar Franţa şi-a onorat tratatul pe care-l avea semnat cu Rusia.

Unul câte unul, statele europene au intrat într-un război crunt care a început din cauza unui asasinat. Primul Război Mondial a avut, într-un final, 40 de milioane de victime militare şi cel puţin 8 milioane de civili şi-au pierdut viaţa complet nevinovaţi, doar pentru că diplomaţia internaţională a dat un mare rateu.

Foto - Shutterstock

Mai multe