Comori ascunse, descoperite din greşeală. Întâmplări uimitoare care trezesc invidia vânătorilor de averi îngropate
Despre averi bine ascunse şi căutători de comori vezi mai mult în filmele de la Hollywood, dar rareori auzim şi despre aceste descoperiri uimitoare petrecute în realitate unor oameni care nici nu se ocupau cu depistarea de urme care să-i ducă la comori tăinuite.
Poate ai auzit adesea poveşti despre bogăţii îngropate care n-au fost încă descoperite. Vânătorii de comori sunt fascinaţi de aceste poveşti şi petrec ani de-a rândul explorând hărţi, cărţi vechi şi vorbind cu urmaşii celor care despre care se ştie că şi-au ascuns averile. Alţii, mai norocoşi, dau peste comori fără să aibă intenţia de a căuta aşa cea.
Noroc neaşteptat
Pasionaţii de comori au o misiune constantă de a face cercetări şi săpături pentru a le afla, în timp ce alţii le descoperă pe neaşteptate. În anul 2013, un cuplu din California, SUA, şi-a luat câinele la plimbare şi au găsit o cutie ruginită, parţial îngropată în pământ. Au avut curiozitatea de a o forţa şi de a o deschide. Au fost uimiţi să constate că recipientul metalic era umplut cu monede de aur de 20 de dolari.
Au mai făcut unele investigaţii în zonă şi au găsit mai multe cutii umplute cu monede îngropate nu departe de locul celei dintâi, tot pe proprietatea lor. Apoi, spre surprinderea lor, au aflat că monedele au fost bătute între anii 1847 şi 1894 şi că au existat în total aproape 1.400 de monede de 20 de dolari. Ei au mai depistat şi 50 de monede de 10 dolari şi alte 4 monede de 5 dolari. O singură monedă a fost estimată la 1 milion de dolari. Experţii au descris descoperirea uimitoare ca fiind unică în America de Nord.
Un ghinion aparent i-a adus o avere
La începutul anilor '90, fermierul britanic Peter Whatling şi-a pierdut o unealtă în timp ce lucra pe câmp. A chemat un prieten care avea un detector de metale şi, în urma căutărilor lor, cei doi au descoperit nici mai mult nici mai puţin decât o întreagă colecţie de bijuterii din aur, linguri de argint şi monede. Despre acestea s-a aflat apoi că este posibil să fi fost îngropate în secolul al IV-lea.
Valoarea lor ajungea la 3,8 milioane de dolari. Comoara a fost cumpărată de British Museum. Achiziţia a necesitat donaţii de la mai mulţi donatori. Până şi unealta fermierului a fost regăsită şi se găseşte acum tot la muzeu, alături de colecţia de obiecte de valoare.
Insula comorii
În multe cazuri, vânătorii de comori nu au nicio idee despre ceea ce pot dezgropa şi, uneori, comoara nu este niciodată găsită.
În anul 1795, o descoperire ciudată i-a condus pe Daniel McGinnis, un refugiat în vârstă de 37 de ani, şi doi dintre prietenii săi, pe Insula Oak din Nova Scoţia, una dintre cele patru provincii atlantice ale Canadei. Bărbaţii au dat peste o groapă aparent adâncă şi au început să sape. În mod ciudat, au descoperit pardoseli solide din stejar care fuseseră instalate la fiecare 3 metri în timp ce coborau în groapa cavernosă.
Prea obosiţi din cauza săpatului, cei trei au opit căutările după 9 metri. De-a lungul anilor, alţii au încercat să sape mai adânc. Deşi marea majoritate a acestor pasionaţi de vânători de comori n-au avut niciun succes, Robert S. Young, care a cumpărat insula la mijlocul anilor `90, susţine că a găsit mai multe monede, artefacte, ustensile de bucătărie şi îmbrăcăminte. În ciuda lipsei unei comori valoroase dezgropate, căutările continuă şi în prezent.
Comoara din podul casei
Mulţi bogătaşi şi-au ascuns comorile în peşteri, în gropi adânci sau le-au pierdut pe când navigau pe mări adânci. Sunt puţine ocaziile în care obiecte nesperat de valoroase se găsesc tocmai într-o mansardă, într-un pod sau în subsolul caselor celor dragi.
Este cazul lui Karl Kissner care, în timp ce curăţa podul mătuşii sale, a găsit o cutie plină ochi cu cărţi de baseball, mai precis 700 de bucăţi. Se întâmpla în anul 2012, iar cărţile erau în stare foarte bună şi datau din anul 1910. O cutie simplă de carton ascundea o avere estimată la 3 milioane de dolari. Kissner şi-a împărţit colecţia în mod egal cu o altă rudă şi au decis s-o scoată la vânzare.
Cufărul blestemat
Puţini se aşteaptă să găsească valori ascunse în Munţii Stâncoşi. Veteranul forţei aeriene americane, Forrest Fenn, a susţinut că a îngropat un cufăr plin cu diamante, smaralde, rubine şi monede de aur în valoare de 1 milion de dolari, în această regiune muntoasă la începutul anilor '80.
Veteranul a oferit câteva indicii criptice vânătorilor de comori înainte de trecerea sa, dar milionarul din New Mexico a intenţionat să păstreze secret locul exact în care şi-a ascuns averea. Dorinţa lui a fost aceea de a-i încuraja pe copii şi familiile lor să petreacă timp în aer liber bucurându-se de natură. Din păcate, comoara lui Fenn a dus la moartea a cel puţin patru vânători plini de speranţă, iar până în prezent, n-a fost încă recuperată.