Cu ce se ocupă oamenii care au un IQ mai mare decât al lui Albert Einstein

29 ianuarie 2021   Curiozități

Pentru a fi considerat un geniu, ai nevoie de un coeficient de inteligenţă de cel puţin 130. Cei care au depăşit acest scor au slujbe obişnuite. Unii dintre ei fac cercetări inovatoare, iar alţii au ales să ducă o viaţă simplă.

Când ne gândim la un geniu, ne vine în minte Albert Einstein (care avea un coeficient de inteligenţă de 160) sau acea imagine a unui bărbat într-un halat de laborator care lucrează printre pahare şi eprubete. Ar fi o lume plictisitoare dacă toate geniile ar fi la fel şi ar activa într-un singur domeniu.

Dacă ar fi doar mari artişti, cine s-ar mai ocupa de cercetări ştiinţifice, iar dacă ar activa doar în domeniul matematicii, cine ar mai crea opere de artă care îţi taie răsuflarea? Genialitatea este un catalizator al evoluţiei şi inovaţiei. La fel ca umanitatea în sine, şi genialitatea vine în orice formă şi dimensiune, ocupând toate disciplinele.

Judit Polgár

Această maestră internaţională de şah maghiară în vârstă de 44 de ani are un IQ de 170 şi este cunoscută ca una dintre cele mai bune jucătoare de sex feminin din toate timpurile. La numai 15 ani, ea a devenit cea mai tânără maestră internaţională de şah, în anul 1991. A învins 11 campioane mondiale şi este singura femeie care a câştigat împotriva unui campion mondial în exerciţiu. Şi-a anunţat retragerea din şah în anul 2014.

Rick Rosner

Rick este sexagenar şi are un IQ de 192. A susţinut peste 30 de teste şi a obţinut cel mai mare scor la 20 dintre ele. Este cunoscut pentru munca sa ca producător de televiziune în Statele Unite ale Americii, dar pe lângă munca sa de zi cu zi, a făcut o pasiune pentru matematică şi fizică şi acestea îi ocupă timpul liber.

Evangelos Katsioulis

Cu un coeficient de inteligenţă de 198, grecul Evangelos Katsioulis, în vârstă de 45 de ani, lucrează ca psihiatru după ce a obţinut diplome în filosofie şi tehnologie de cercetare medicală. De asemenea, a fondat un grup numit AAAA.GR care ajută la susţinerea copiilor supradotaţi din Grecia.

 

Sho Yano

Încă din copilărie a surprins. A fost un copil genial care a început să citească de la 2 ani şi să scrie la 3. De la 5 ani a compua muzică, iar de la vârsta de 9 ani, a frecventat universitatea. S-a alăturat Şcolii de Medicină Pritzker de la Universitatea din Chicago, SUA, la 12 ani, devenind cel mai tânăr elev care a obţinut un doctorat, la vârsta de 21 de ani. Sho Yano are acum 30 de ani, are un IQ de 200 şi este medic.

Edith Stern

Când a făcut un test IQ la vârsta de 5 ani, avea un scor de 205. La numai 12 ani, a mers la facultate şi a devenit cea mai tânără persoană care a absolvit Universitatea Florida din SUA în anul 1967. A învăţat matematică la Universitatea din Michigan pe când avea 20 de ani şi, mai târziu, a început să lucreze pentru IBM. Inventatoare şi matematiciană, Edith Stern are peste 120 de brevete de inventator în SUA, fiind creditată pentru crearea unor servicii de telecomunicaţii ca apelarea directă şi returnarea ultimului apel.

Marilyn Vos Savant

Nivelul ei de coeficient de inteligenţă este unul dintre cele mai mari înregistrate, 228. Avea doar 10 ani când a susţinut testul şi a deţinut recordul mondial pentru cel mai înalt coeficient de inteligenţă, fiind premită de Cartea Recordurilor între anii 1985 şi 1989. Marilyn este renumită pentru rubrica ei „Ask Marilyn‟ care apare într-o revistă americană.

În urma apariţiei sale în Cartea Recordurilor, publicaţia americană „Parade‟ a publicat un profil al elui Marilyn, împreună cu o selecţie de întrebări din partea cititorilor şi răspunsurile ei. Publicaţia a continuat să primească întrebări, aşa că Marilyn Vos Savant a continuat să se ocupe de rubrica „Ask Marilyn‟. A ajuns la 74 de ani şi, în ciuda vârstei înaintate, ea continuă să răspundă la întrebări pe teme academice, rezolvă puzzle-uri, probleme de logică sau matematice. În afară de a fi o rubrică săptămânală în publicaţia tipărită, „Ask Marilyn‟ este zilnică în mediul online. Recent, Marilyn Vos Savant a publicat mai multe cărţi şi a devenit membru al consiliului de administraţie al Consiliului Naţional pentru Educaţie Economică.

FOTO: Profimedia

Mai multe