Cum a apărut Ziua Păcălelilor
La 1 aprilie, în majoritatea ţărilor de pe glob se sărbătoreşte Ziua Păcălelilor, când toţi vor să se distreze făcând şotiisau farsepe seama colegilor, prietenilor, cunoscuţilor. Glumele mai mult sau mai puţin reuşite aduc de obicei zâmbetul pe chipul tuturor.
Ziua păcălelilor a fost celebrată întâi în Europa,apoi a ajuns în America,pentru ca mai târziu să se sărbătorească în mai toate ţările. Totuşi,în civilizaţiile orientale nu se bucură de acelaşi succes.
Origini incerte
Data exactă când a apărut acest obicei nu se cunoaşte,unii spun că ar fi legat de bucuria şi cheful de distracţie care-i cuprinde pe oameni la venirea primăverii,dar mai există câteva ipoteze hazlii care merită amintite:
· Una susţine că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie ar fi apărut în vestul Europei
pe la jumătatea secolului al XVI-lea. Anul Nou se sărbătorea atunci,conform vechiului calendar iulian,la 1 aprilie,numai că în 1582,papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la acest calendar la noul calendar – cel gregorian – sărbătoarea Anului Nou mutându-se la 1 ianuarie. Oamenilor le-a fost destul de greu să se obişnuiască şi au continuat să-şi facă urări pe 1 aprilie. Acestora li s-a zis „nebuni de aprilie“,de aici venind şi denumirea de Ziua Nebunilor (April Fools' Day) sau Ziua Păcălelilor. Odată cu trecerea timpului, felicitările trimise la 1 aprilie pentru sărbătorirea Anului Nou au fost considerate drept farse.
· Altă ipoteză plasează originea sărbătorii pe vremea Sfântului Sisoe, un
pustnic egiptean prieten cu Antonie cel Mare (Sfântul Antonie), căruia îi plăcea să se amuze pe socoteala amicului său păcălindu-l că a reuşit să-i învie din morţi pe cei răpuşi de ciumă.
· O altă explicaţie este asociată de un alt sfânt cu simţul umorului, Sfântul
Fesbuchie. El locuia lângă un iaz în care s-au scufundat câţiva buşteni. La începutul lunii aprilie, sfântul şugubăţ îi păcălea pe pelerini cum că ar putea merge pe apă, asemenea lui Iisus, când în realitate el păşea atent pe buştenii din iaz.
Se sărbătoreşte în multe ţări europene
Tot cu ocazia schimbării calendarului, a apărut obiceiul păcălelilor şi în Franţa, în Belgia, Italia şi Olanda, ţări în care celor păcăliţi li se spune „Poisson d'Avril“ (Peşte de Aprilie). Denumirea vine de la faptul că,potrivit astrologiei,în aprilie soarele părăseşte casa „Peştilor“,iar celor păcăliţi li se prinde pe spate,cu un ac de gămălie,o hârtie în formă de peşte. În momentul în care cineva descoperă farsa,acesta trebuie să strige „Poisson d'Avril!“.
Şotiile fac înconjurul lumii
- În Germania, 1 aprilie este o zi a farselor nevinovate.
- În Anglia, se numeşte „April Fools' Day“ şi a apărut abia prin secolul al XVIII-lea,fiind importată de la germani. Celui păcălit i se spune:„noddy“ şi trebuie să poarte o coadă agăţată de îmbrăcăminte.
-În Scoţia,se numeşte „April cuckoo“ (cuc de aprilie),pentru că prima pasăre care anunţă venirea primăverii este cucul.
-În Peru,Mexic şi Columbia,păcălelile se ţin lanţ pe 28 decembrie,iar ziua este cunoscută sub numele de „Dia de los inocentes“,adică ziua celor naivi.
-În Danemarca şi în Suedia,Ziua Păcălellor este celebrată la 1 mai.
Cum se respectă „tradiţia“ în România
La noi,Ziua păcălelilor a apărut în secolul al XIX-lea şi există şi câteva superstiţii legate de ea:
-Farsele trebuie făcute până la ora prânzului,altfel poartă ghinion păcăliciului.
-Dacă o fată frumoasă reuşeşte să păcălească un tânăr,aceasta e o bună ocazie să o ia de nevastă sau măcar să fie prietenul ei.
-Tinerii nu ar trebui să se însoare la 1 aprilie,ca să nu stea sub papucul nevestei toată viaţa.
-Copiii născuţi pe 1 aprilie sunt norocoşi şi cu succes,dar ar trebui să se ferească de jocurile de noroc.
-Cel care nu va păcăli pe nimeni de Ziua păcălelilor va fi păcălit pentru tot restul anului.
O păcăleală de nota 10
Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro,o farsă excelentă a fost jucată în 1993,de către primăria oraşului Köln din Germania. Gardienii parcului central le-au spus celor care practicau jogging în Ziua păcălelilor că fusese votată o lege care impunea o limită de alergare fixă de 6 km/h,în caz contrar urmând a se aplica amenzi. Şi asta pe motiv că o altă viteză ar fi deranjat veveriţele din parc,tocmai intrate în perioada împerecherii!