Cum au fost inventate cele mai populare băuturi din lume. Şampania, considerată a fi o „minune‟
Cine s-ar fi gândit că „dezastrele” din bucătărie, lipsa de implicare sau purele coincidenţe sunt motivele care au dus la existenţa anumitor băuturi pe care le consumăm aproape zilnic? Fie că sunt legende sau mituri populare, aceste poveşti sunt cu siguranţă amuzante şi distractive.
Orice întâmplare bună are la bază o poveste demnă de povestit, „că de n-ar fi, nu s-ar povesti…”. Aşa şi în cazul băuturilor tale preferate! Ai crezut că berea fost inventată de un bucătar celebru? Nicidecum! Nu s-a străduit nimeni să îi descopere reţeta minune. Iată cum au fost descoperite cele mai populare băuturi din lume!
Cafeaua, energie pentru capre
Se spune că boabele de cafea provin din Etiopia, iar potrivit unei legende vechi de secole, un pastor de capre numit Kadi a observat că animelele sale devin foarte energice şi nu dorm noaptea, după ce mănâncă boabe de cafea. El a spus acest lucru la o mânăstire locală şi după puţin timp toată lumea sorbea această băutură stimulantă, care îi ajuta să rămână energici în timpul orelor de rugăciuni de seară. Mai apoi, boabele de cafea au ajuns în Peninsula Arabă, iar astăzi, cafeaua este prezentă în toate culturile din lume.
Reţeta sosului Worcestershire (Worcester), „scrisă‟ de chimişti
Este posibil să nu îl poţi pronunţa din prima, dar probabil îl foloseşti în bucătărie pentru multe preparate delicioase. Legenda sosului Worcester spune că a fost realizat prima dată de chimiştii John Wheeler Lea şi William Perrins la cererea guvernatorului Bengalului, pe baza unei reţete aduse din Asia. Au făcut două loturi, dar nu le-a plăcut deloc! L-au depozitat, iar mai târziu, au gustat din nou din sos şi au simţit instantaneu potenţialul unui nou produs alimentar, care a fost pus în vânzare în 1837. Cu toate acestea, până în prezent, reţeta originală nu a fost dezvăluită şi va rămâne un mister!
Limonada roz are legătură cu rufele murdare
Când te gândeşti la vară, te poţi gândi cu siguranţă la o limonadă colorată. Te-ai fi gândit vreodată că rufele murdare au stat la baza invenţiei sale? În 1857, Pete Conklin vindea limondată la circ moment în care a rămas fără apă şi a folosit-o pe cea dintr-o cadă în care un circar tomai îşi clătise colanţii de culoare roz. El a vândut noul produs ca „limondată de căpşuni” şi, de atunci a pornit ideea limonadei colorate care se găseşte acum în aproape toate restaurantele.
Descoperirea berii a fost un accident fericit
Berea ar fi fost descoperită datorită mesopotamienilor, care erau foarte enervaţi de faptul că boabele pe care le depozitaseră special pentru producerea pâinii se umezeau şi începeau să fermenteze. Mai apoi, şi-au dat seama că nu are rost să ignore potenţialul acelui lichid descoperită în urma unui accident fericit.
Iaurtul de băut a fost descoperit din greşeală
Legenda spune că iaurtul de băut a fi fost descoperit datorită pastorilor din Asia Centrală care au depozitat laptele de capră în diferite recipiente făcute din diferite stomacturi de animale. Substanţa s-ar fi coagulat, iar în acest mod şi-au dat seama că băutura obţinută are potenţial să ajungă pe masa lui Genghis Khan la micul dejun.
Şampania a fost o „minune” pentru cei care au descoperit-o
Prezentă în casele tuturor în noaptea de Revelion, şampania a fost una dintre băuturile inventate din greşeală. Legenda spune că producătorii de vin din regiunea Champagne din Franţa au vrut să concureze cu vinurile din Burgundia. În acea perioadă, iarna fiind foarte rece, a făcut ca vinul să nu mai fermenteze suficient până la îmbuteliere şi să pocnească atunci când sticla era deschisă. Odată cu sosirea primăverii, băutura din sticlă a devenit spumoasă, iar producătorii şi-au dat seama de „minunea” pe care o deţineau.
Sursă foto: Shutterstock