Cum influenţează codul genetic cantitatea de cafea pe care o consumăm

21 mai 2021   Curiozități

Indiferent dacă doreşti o ceaşcă puternică de cafea sau un cappuccino spumos, alegerea ta poate spune multe lucruri despre sănătatea ta! În urma unui studiu realizat pe aproape 400.000 de oameni, cercetătorii au descoperit că genetica influenţează consumul de cafea. Iată cum!

Cantitatea de cafea pe care o bem depinde şi de bagajul genetic pe care îl avem! Echipa Universităţii din Australia, care a realizat studiul, a constatat că persoanele cu hipertensiune arterială şi cu alte probleme de sănătate, moştenite genetic, au mai multe şanse să bea mai puţină cafea, cafea decofeinizată sau sunt dispuşi, în mod inconştient, să evite cafeaua total, în comparaţie cu cei care nu au aceste probleme medicale.

Genele ne protejează sănătatea

Cercetătorul şi profesorul Elina Hypponen (de la Universitatea din Australia de Sud) spune că genetica noastră reglează cantitatea de cafea pe care o bem şi ne protejează de consumul prea mare: „Oamenii beau cafea din tot felul de motive - că se simt obosiţi, pentru că are un gust bun sau doar pentru că face parte din rutina lor zilnică. Dar ceea ce nu ştim este că oamenii îşi reglează în mod inconştient nivelurile de cofeină, în funcţie de cât de mare este tensiunea arterială şi acest lucru este rezultatul unui mecanism genetic de protecţie. Ceea ce înseamnă că o persoană care bea mai multă cafea este probabil mai tolerant genetic la cofeină, în comparaţie cu cineva care bea foarte puţin‟, a declarat profesorul, potrivit neurosciencenews.com. 

Totodată, cercetătorul a constatat că nivelul de cafea consumat este un indicator al sănătăţii noastre cardio: „Indiferent dacă bem multă cafea sau o evităm total, acest studiu arată că genele ne ghidează decizia şi ne protejează inconştient sănătatea sistemului cardiovascular. Dacă corpul tău îţi spune să nu bei o ceaşcă de cafea în plus, probabil există un motiv pentru care trebuie să îl asculţi, acest semnal este mult mai important pentru sănătatea ta, decât ai putea crede

, spune cercetătorul. 

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe