Cum sunt alese numele produselor Ikea. Toate au o semnificaţie aparte
Unul dintre cei mai mari retaileri din lume, Ikea, are în portofoliu în jur de 10.000 de produse, care acoperă absolut orice zonă din casă şi grădină, de la mobilă la corpuri de iluminat, de la vase de bucătărie la accesorii pentru baie. Dar ce au în comun toate aceste produse? Numele aproape imposibil de pronunţat, dacă nu eşti suedez sau nordic. Totuşi, aceste denumiri sunt alese după nişte coordonate bine stabilite şi fiecare înseamnă ceva.
Produsele Ikea sunt vândute în întreaga lume şi peste tot ele au aceleaşi denumiri. Dcă încerci să le pronunţi, e ca şi cum ai face, accidental, un curs de limba suedeză. De fapt, aceste deumiri nu sunt deloc întâmplătoare şi au mai mult sens decât credem la prima vedere, atunci când citim etichetele.
Publicaţia Quartz a realizat un ghid prin care explică ce înseamnă denumirile ce însoţesc produsele din magazine. De fapt, regulile au fost stabilite chiar de fondatorul companiei, Ingvar Kamprad, care suferea de dislexie şi nu reuşea să reţină ordinea numerelor din codurile produselor.
De altfel, denumirea IKEA este un acronim pentru Ingvar, Kamprad, Elmtaryd (ferma familei Kamprad) şi Agunnaryd (satul în care a crescut Ingvar Kamprad).
În timpul expoziţii din 2017, organizată la New York, designerul Jon Karlsson a dezvăluit că există o echipă de oameni care aleg denumirile dintr-o bază de date, pe criterii bine stabilite.
Astfel, mobilierul de exterior este denumit după insule scandinave, covoarele poartă numele unor oraşe din Danemarca, lenjeria de pat este numită după flori şi plante. Paturile poartă numele unor zone din Norvegia, bibliotecile, birourile şi scaunele au nume scandinave de băieţi, în timp ce ţesăturile şi perdelele au nume scandinave de fete.
Accesoriile de bucătărie sunt denumite după diverse specii de peşti sau ciuperci, iar produsele pentru copii poartă nume de mamifere şi păsări. Articolele de baie sunt numite după lacuri din Suedia, iar corpurile de iluminat au denumiri de unităţi de timp: anotimpuri, luni, zile.
Un singur om, Lars Petrus, a făcut de fapt efortul de a compila şi organiza cât mai multe nume de produse IKEA într-o bază de date.
Cum încalcă Ikea propriile reguli
Uneori lanţul (sau şurubul) de iubire dintre Ikea şi denumirile produselor sale se rupe. Ca atunci când retailerul şi-a numit gama de biblioteci Billy, după Billy Liljedahl, unul dintre managerii companiei, care i-a spus unui designer că vrea doar „o bibliotecă aşa cum trebuie pentru cărţi”. De altfel, modelul Billy, care a împlinit 42 de ani, este iconic pentru Ikea. Se estimează că s-au vândut peste 60 de milioane de unităţi în întreaga lume.
FOTO Shutterstock