De ce curcubeul are 7 culori? Cine s-a dedicat studierii alcătuirii cromatice a acestuia?

25 februarie 2021   Curiozități

Fascinantul curcubeu are 7 culori, roşu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo şi violet. Acronimul „ROGVAIV” face uşor de reţinut ordinea în care sunt dispuse culorile care alcătuiesc curcubeul. Totuşi, cine a stabilit prima oară că sunt 7 culori?

La lecţiile de pictură din şcoala generală toţi copiii învaţă că există 3culori primare, roşu, galben şi albastru, iar acestea se combină pentru a rezulte alte 3 culori secundare, portocaliu, verde şi violet. Totuşi, de ce, în privinţa alcătuirii curcubeului, alături de violet este inclus şi indigo? Cine a luat această decizie bananelă de a fixa componenţa cromatică a curcubeului? Răspunsul ar fi Isaac Newton căruia i se alătură filozofia greacă veche.

În secolul al XVII-lea, Isaac Newton a fost cel care a realizat că, atunci când separă lumina albă folosind o prismă sau picături de ploaie, obţine spectrul vizual al luminii colorate, cunoscut sub numele de curcubeu. Nu este un set distinct de culori, ci mai degrabă, un spectru. Totuşi, Newton a decis că ar trebui să împărţim acest spectru în mai multe componente.

Magia cifrei 7

Cifra 7 aduce noroc. Asocierea dintre cifră şi noroc îşi are rădăcinile în secolul al VI-lea î.Hr., în vremea filosofului şi matematicianul Pitagora. El a descoperit faptul că notele muzicale, tot 7 la număr, ar putea fi traduse în ecuaţii matematice şi a avut o teorie despre modul în care corpurile cereşti, despre care se ştia atunci că sunt 7, se mişcau după modelele matematice.

De la Pitagora la Newton

Prima persoană care a afirmat că pământul se mişcă în jurul unui „foc central”, Soarele, a fost filosoful Philoalaus. La rândul său, această teorie a fost utilizată de Copernic, căruia i se atribuie pe larg dezvoltarea teoriei heliocentrice a mişcării planetare. Şi Newton s-a bazat pe opera lui Copernic atunci când şi-a dezvoltat propria teorie a gravitaţiei. În privinţa culorilor, el a împărţit iniţial spectrul în 5 culori, roşu, galben, verde, albastru şi violet, dar le-a revizuit şi a mai adăugat 2, portocaliu şi indigo, deoarece Pitagora credea că există o legătură între culoare şi muzică. Prin urmare, dacă există 7 note naturale, ar trebui să existe şi şapte culori principale.

Mai multe