De ce rostesc iluzioniştii formula magică „Abracadabra‟ în timpul trucurilor de magie

27 ianuarie 2021   Curiozități

La spectacole sau la emisiunile de divertisment de la televizor, când sunt invitaţi iluzionişti, ai ocazia să auzi rostindu-se des termenul „Abracadabra‟. Tradiţia spune că „abracadabra‟ este, în acelaşi timp, o formulă magică, o incantaţie şi un termen mistic, asociat cu evenimente spirituale sau religioase.

Te-ai întrebat vreodată de ce se spune aşa şi dacă acesta este secretul reuşitei în trucurile de magie? Pentru cele mai multe trucuri, iluzioniştii rostesc această incantaţie cu o semnificaţie importantă. Mulţi îl consideră termenul preferat rostit în show-urile de magie.

În trecut, în epoca medievală, magia era o parte obişnuită a vieţii de zi cu zi. Fie că era un motiv pentru a crede în tot felul de fenomene ciudate, greu de explicat, fie că era folosită pentru vindecarea bolilor şi pentru combaterea relelor, magia a fost tratată, încă de la început, ca o artă ce nu poate fi pusă la îndoială.

„Abracadabra‟, tratamentul pentru orice boală

Acest cuvânt era atât de cunoscut în vechile timpuri, încât numeroşi oameni bolnavi credeau că dacă poartă o amuletă triunghiulară, cu vârful în jos, cu termenul „abracadabra” gravat pe ea, se pot însănătoşi ca prin magie.

Cuvântul era scris întreg în partea de sus a triunghiului, iar apoi, pe fiecare rând până la vârful de jos al triunghiului, cuvântului era notat fără litera de final. Astfel că pe amuleta era scris, de sus în jos: Abracadabra, Abracadrabr, Abracadab, Abracada, Abracad, Abraca, Abrac, Abra, Abr, Ab, A.

Legendele spun că bolnavii care rosteau cu voce tare această incantaţie (în întregime şi parţial), până ajungeau să rostească o singură literă, se simţeau mai bine.

Teoriile despre originea formulei magice

Una dintre teorii este că înţelepţii romani au născocit acest cuvânt, aceştia fiind cei care au inventat formula repetitivă a cuvântului, şi anume „abra”. O altă explicaţie poate fi legată de cuvântul magic „abraxas”, regăsit în scrierile vechi despre farmece sau pe amuletele purtate de populaţia greco-romană, de mai târziu. Sau poate originea cuvântului „Abracadraba” derivă din termenul aramaic „avra kadavra‟, adică „va fi creat în cuvintele mele‟. Ultima teorie despre originea lui „Abracadabra” este că termenul în sine este compus din trei cuvinte ebraice separate: „ab”, adică tată, „ben”, adică fiu şi „ruach hakodesh‟, adică spiritul sfânt. Unele speculaţii insistă asupra faptului că acesta era un fel de rugăciune pentru îmbunătăţirea sănătăţii, pe care doar un miracol sau, evident, magia, ar fi putut s-o îndeplinească.

@shutterstock

Mai multe