De ce roşul şi verdele sunt culorile reprezentative ale Sărbătorilor de iarnă

23 decembrie 2021   Curiozități

Dacă te-ai întrebat vreodată de ce vezi atât de mult roşu şi verde în jur, în perioada Sărbătorilor de iarnă, iată care poate fi explicaţia!

Atunci când te gândeşti la Crăciun, de cele mai multe ori îţi vin în minte obiecte colorate în roşu şi verde. De sute de ani, roşul şi verdele au fost culorile tradiţionale ale Crăciunului. De la nuanţa hainelor purtate, la împodobitul bradului sau la decorarea mesei, aceste două culori sunt preferate de zeci de oameni, din întreaga lume. Chiar şi costumul lui Moş Crăciun este roşu, iar nasul lui Rudolph la fel. Dar de unde această tradiţie? Există câteva teorii populare.

Verde reprezintă viaţa veşnică, iar roşul este sângele vărsat de Iisus Hristos

Mulţi cred că roşul şi verdele sunt culori inspirate din viaţa lui Iisus, a cărei naştere, creştinii o sărbătoresc de Crăciun. De exemplu, verdele reprezintă viaţa veşnică a lui Iisus Hristos, aşa cum brazii rămân veşnic verzi, iar roşul este sângele lui Iisus Hristos vărsat în timpul răstignirii sale.

Citeşte şi: Originea simbolurilor de Crăciun. Primul om din turtă dulce, realizat de către un membru regal foarte important

Roşul şi verdele aveau semnificaţii diferite pentru romani 

Istoricii spun că roşul şi verde simbolizează sărbătoarea antică romană a Saturnaliilor, care îl onora pe zeul Saturn şi cea care avea loc, în fiecare an, între 17 decembrie şi 23 decembrie. Pentru a sărbători cum se cuvine, romanii îşi decorau casele cu ramuri de brad verzi şi cu fructe de pădure roşii, care simbolizau pentru ei anotimpul festiv şi veselia.

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe