De ce şi-a petrecut Sebastian Bach o lună după gratii şi ce condiţii a avut în închisoare

26 octombrie 2021   Curiozități

Johann Sebastian Bach este, fără doar şi poate, unul dintre cei mai mari muzicieni din istorie. Născut într-o familie în care au existat mai mulţi muzicieni de succes, compoziţiile sale au inspirat generaţii întregi de alţi compozitori de muzică clasică.

În ciuda imaginii sobre care s-a creat în jurul său, Bach a trecut şi prin momente mai puţin flatante în viaţa sa. De pildă, a ajuns să-şi petreacă o lună întreagă după gratii. Ce infracţiune comisese? Sau a fost mai mult vorba despre răzbunarea unui om influent, care şi-a dorit cu tot dinadinsul să-l facă să plătească? Conform celor scrise de Classical-Music.com, faimosul compozitor nu era un infractor adevărat, el ajungând să-şi piardă libertatea pentru că-l enervase pe cel care avea puterea de a-l arunca după gratii. Şi, oricum, odată ajuns în închisoare, Bach n-a suferit nespus din această cauză, condiţiile în care a trăit acele zile fiind destul de bune. După cum ne informează Mental Floss, la începutul anilor 1710, Bach era compozitorul de la Curtea Regală, angajat de Ducele de Sachsen-Weimar. După cinci ani petrecuţi la curte, Sebastian ajunsese să facă munca unui director muzical, însă tot creditul îl lua un om în vârstă incapabil să mai muncească. Bach a sperat să fie numit Director muzical în momentul în care bătrânul a murit, însă - o nouă dezamăgire! - a fost numit fiul acestuia şi nu compozitorul.

Furios, muzicianul şi-a dat demisia şi a cerut să fie angajat de altă Curte Regală, lucru care s-a şi întâmplat. Classical-Music.com susţine că Ducele de Sachsen-Weimar n-a suportat asemenea îndrăzneală şi nesupunere, motiv pentru care a ordonat ca talentatul compozitor să fie aruncat după gratii pentru a plăti pentru sfidarea sa. Motivul oficial al încarcerării muzicianului a fost „încăpăţânarea de-a forţa lucrurile privind concedierea sa”.  

Bach n-a suferit enorm la închisoare deoarece beneficia de toate condiţiile decente de viaţă. În plus, avea acees la toate cele necesare pentru a putea compune o nouă muzică. După ce a fost eliberat, Sebastian a avut libertatea de-a se angaja unde voia, fostul lui angajator permiţându-i acest lucru.

Foto - Shutterstock

Mai multe