De ce şofranul natural este atât de scump? Se cer chiar şi 10.000 de dolari pe kilogram
Spre deosebire de şofranul contrafăcut, cel real poate costa peste 10.000 de dolari kilogramul. Folosit de mii de ani ca medicament, condiment şi colorant, un singur gram de şofran este obţinut din aproximativ 150 de flori.
De la fiecare floare numită Crocus sativus se recoltează circa 0,006 grame de şofran, iar un kilogram de şofran este format din 450.000 de fire de flori. Din floarea violetă se extrag cu grijă cele trei pistile roşii, lungi. Nicio maşinărie din lume nu poate fi atât de delicată încât să poată recolta aceste pistile subţiri. Pentru a produce un kilogram de şofran de calitate este nevoie de 40 de ore de muncă manuală.
Nici creşterea florilor nu este uşoară. În Kashmir, producţia a scăzut semnificativ din cauza schimbărilor drastice de climă, iar mulţi fermieri îşi vând terenurile pe care se construiesc apoi locuinţe. Între anii 2017 şi 2018, producţia de şofran a scăzut cu aproape 70%, de la 16,5 tone metrice la 5,2. Din cauza secetelor continue şi a schimbărilor climatice, recoltele s-ar putea reduce şi mai mult, ceea ce va creşte implicit preţul.
Şofranul a fost întotdeauna un condiment scump
Pe cât de popular, pe atât de popular, şoranul a fost mereu la mare căutare de-a lungul istoriei. Fiecare cultură are propriul mit despre puterile condimentului. În mitologia greacă, Zeus dormea uneori pe un pat de şofran. Cleopatra se scălda în şofran şi lapte, folosind proprietăţile şofranului de a-i menţine un bronz artificial. în secolul al XIV-lea, popularitatea condimentului a crescut în toată Europa şi se credea că ar fi un remediu pentru ciumă.
Citeşte şi:
Cardamomul, al treilea cel mai scump condiment din lume, este inamicul kilogramelor în plus
Condimentele, de ajutor nu doar în bucătărie. 5 alte situaţii în care s-au dovedit utile
Cererea de şofran este în creştere
Iranl este ţara care produce peste 90% din şofranul mondial. Din fiecare floare, se extrage toată partea de la vârful roşu închis până la baza galbenă. Asta înseamnă că un kilogram de şofran ar putea fi format din 450.000 de fire, iar pentru a obţine atâtea, este nevoie de 150.000 de flori. În urma recoltării unui singur acru cu şofran se obţine 1,8 kilograme de condiment. Prin comparaţie, pe aceeaşi întindere de teren se obţin 600 kg de chimen şi 350 kg de nucşoară.
Chiar dacă se depune multă muncă pentru o astfel de cultură, cererea pentru condiment este în creştere, ceea ce face ca peste 200 de tone de şofran să fie recoltate în întreaga lume în fiecare an din aproximativ 30 de miliarde de flori.