De unde provin numele lunilor anului. Romanii au avut o influenţă majoră în alegerea lor

16 august 2021   Curiozități

Te-ai întrebat vreodată cum şi-au primit lunile anului numele? Câteva luni importante au legătură cu zeităţi mitologice, lideri ai Imperiul Roman şi numere.

În caz că nu ştiai, în prima lună a anului se înregistrează cele mai multe divorţuri, acest fapt având o explicaţie legată de numele de botez al lunii. În altă ordine de idei, una dintre cele douăsprezece luni ale anului a câştigat neoficial premiul pentru cea mai populară lună pentru zilele de naştere.

Ianuarie

Prima lună a anului nu a fost dintotdeauna cea dintâi în calendar. În vechime, pentru romani, anul începea în martie şi se încheia zece luni mai târziu, în decembrie, potrivit platformei educative Wonderopolis.org. Timp de secole, ianuarie şi februarie nu au avut titluri oficiale. Asta până când regele Pompilius a reînnoit calendarul roman, în jurul anului 690 î.Hr., şi i-a dat numele lunii ianuarie după Janus, zeul roman al uşilor şi al începuturilor. Pare potrivit pentru prima lună a noului an şi explică, într-un fel, de ce în ianuarie se înregistrează cele mai multe divorţuri, de ce se închid uşi şi se dechid apoi spre alte începuturi.

Februarie

Romanii antici celebrau întotdeauna sfârşitul anului cu un festival numit „Februa‟. Când regele Pompilius a numit luna a 12-a a anului roman, el a ales luna februarie după acea perioadă de sărbătoare. În anul 1582, Papa Grigorie a modificat din nou calendarul, schimbând începutul anului la 1 ianuarie, pentru majoritatea ţărilor occidentale. Anglia şi coloniile americane, la rândul lor, au continuat să sărbătorească noul an în februarie, până în anul 1752.

Martie

Dacă te-ai fi născut înainte de 690 î.Hr., ai fi considerat luna martie – nu ianuarie - prima lună a anului calendaristic. În trecutul antic, tradiţia cerea romanilor să-şi pună sabiile „în cui‟ vreme de două luni, ianuarie şi februarie, care marcau anii vechi şi anii noi. Asta însemna că războaiele se reluau la 1 martie. Drept urmare, mulţi experţi cred că romanii au numit luna după Marte, zeul roman al războiului, scrie Oxford English Dictionary (OED).

Aprilie

Credeţi sau nu, sursa numelui lui April le-a ridicat mari dileme istoricilor de-a lungul mai multor secole. Deoarece era a doua lună din calendarul roman antic, unii susţin că titlul său provine din cuvântul latin pentru „a doua‟. Alţii cred că numele este legat de termenul „aperire‟, care înseamnă „a deschide‟ în latină - numit pentru faptul că natura se trezeşte la viaţă, iar primăvara este stabilită pe deplin. Cu toate acestea, alţii speculează că aprilie a fost numită după zeiţa Afrodita, zeiţa iubirii şi a frumuseţii din mitologia greacă.

Mai

Luna mai a fost numită în cinstea zeiţei greceşti Maia, gardiană a naturii şi a plantelor în creştere. N-ai auzit niciodata de ea? Nu esti singur. Maia a fost una dintre zeităţile mai puţin cunoscute din mitologia greacă, dar asta e posibil să fie din cauza greutăţii sale impresionante. Conform mitologiei greceşti, Maia era fiica lui Atlas, titanul care purta lumea pe umeri şi mama lui Hermes, mesagerul zeilor. Era cunoscută şi ca zeiţa pământului, aşa că nu este de mirare că această lună de primăvară îi poartă numele.

Iunie

Cu luna iunie începe sezonul modern de nunţi – asta poate explica de ce romanii au botezat a şasea lună a anului după Juno, zeiţa romană a iubirii şi a căsătoriei. La fel ca omoloaga sa greacă Hera, Juno era căsătorită cu zeul roman Jupiter şi era considerată regina zeilor.

Iulie

Deoarece calendarul roman antic a început cu luna martie, luna iulie ar fi fost a cincea lună a anului. Acestea fiind spuse, este logic ca luna să fi fost numită odată „Quintilis‟, care se traduce prin „cincea‟ în latină. Dar în 44 î.e.n., iulie a fost redenumită în cinstea lui Iulius Cezar, a cărui zi de naştere a căzut în această lună.

August

Sursa numelui lui August este similară cu cea a lui iulie. August fusese cunoscut anterior ca „Sextillia‟ – termen în latină pentru „al şaselea‟ - dar mai târziu a fost numit după Augustus Caesar, când a devenit împărat al Romei. Strănepotul lui Iulius Caesar, Augustus s-a numit Octavian în copilărie. El a luat titlul de Augustus, adică „consacrat sau venerabil‟ în latină, după ce a preluat tronul roman.

Septembrie

Ca luna a şaptea din calendarul roman antic, septembrie are origini care vor părea familiare cititorilor: rădăcina „septem‟ înseamnă „şapte‟ în latină. Dar, ca iulie şi august, numerotarea lunilor este acum uşor distorsionată; în calendarul de astăzi, septembrie este a noua lună a anului. Ghiceşti de ce luna septembrie este cea mai populară lună pentru zilele de naştere? Are legătură cu bucuria începerii noului an...

Octombrie

De la octogon la octopus (caracatiţă), rădăcina latină „octo‟ este comună în vocabularul nostru de zi cu zi. Înseamnă - ai ghicit - „opt‟. Pe vremuri, romanii considerau octombrie a fi a opta lună a anului şi l-au numit ca atare. Deşi calendarul a fost reordonat cu secole în urmă, numele originale ale lunilor au reuşit să rămână în continuare neschimbate.

Noiembrie

În mod similar ca lunile septembrie şi octombrie, povestea din spatele numelui lui noiembrie este surprinzător de simplă. Romanii au numit a noua lună a anului calendaristic cu rădăcina „novem‟, care este termenul pentru „nouă‟ în latină.

Decembrie

Calendarele romane moderne şi antice împărtăşesc un lucru în comun: ambele încheie anul cu luna decembrie. Modelul roman de numire a lunilor prin ordine numerică se aplică în continuare. Nu este nevoie de un om de ştiinţă distins cu premiu Nobel să îţi dai seama că luna decembrie şi-a primit titlul din cuvântul latin „decem‟ sau „zece‟.

@shutterstock

Mai multe