De unde vine mărţişorul?
Ei bine, etnologii spun că frumoasa tradiţie a mărţişorului ne-a fost lăsată de strămoşii noştri daci. Simbolurile primăverii erau confecţionate în timpul iernii şi se purtau numai după 1 Martie.
Mărţişoarele erau pe atunci pietricele albe şi roşii înşirate pe aţă sau monede atârnate de fire subţiri de lână,negru cu alb. Metalul din care erau bătute (aur,argint sau bronz) indica statutul social.
Ele erau aducătoare de noroc,fertilitate,frumuseţe şi sănătate,până când copacii începeau să înflorească. Apoi erau atârnate de crengile lor.
Legenda Babei Dochia
Prima zi a primăverii este ziua Babei Dochia. Legenda spune că ea avea o fiică vitregă pe care o ura. Într-o zi de iarnă geroasă,baba a pus-o să spele în râul rece ca gheaţa.
Fata era aproape îngheţată când a apărut Mărţişor,care i-a oferit o floare magică şi pânza s-a făcut albă ca neaua. Văzând floarea,Dochia a crezut că a venit primăvara şi a plecat cu turma pe munte.
Vremea s-a încălzit,aşa că Dochia a renunţat la cojoacele ei. Când a ajuns în vârf,s-a arătat Mărţişor,care a transformat-o pe ea şi turmele ei în pietre.