Demontăm mituri vechi! În cât timp se digeră, cu adevărat, guma de mestecat?

4 martie 2022   Curiozități

Am crescut cu multe poveşti pe care le-am auzit de la cunoscuţi sau din diverse surse. Din păcate, multe dintre acestea sunt rezultatul unor concepţii interpretate greşit. Iată o mică parte dintre miturile în care mulţi încă mai cred!

De-a lungul istoriei, oamenii au căutat modalităţi de a vindeca bolile, de a trăi mai mult şi de a arăta mai bine. În general, studiile realizate de profesionişti dau roade, însă există şi cazuri când se răspândesc în societate concepţii false, care pot fi şi periculoase.

Mit: „Apa cu vitamine este cea mai sănătoasă‟. Se spune că apa care conţine vitamine este sănătoasă. Desigur, ea poate fi, însă, de cele mai multe ori, acest lichid conţine mult zahăr. Lucru care conduce către obezitate, diabet şi alte probleme de sănătate.

Mit: „Ouăle sunt periculoase pentru inimă‟. Consumul unui ou sau două, pe zi, nu creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă, la persoane sănătoase. Da, gălbenuşurile conţin colesterol, dar această cantitate nu este la fel de dăunătoare, precum alimentele nesănătoase, care conţin multe grăsimi.

Mit: „Dacă stai în frig, cu siguranţă o să răceşti‟. Acest advertisment dat de bunici a fost combătut de către specialişti. Un studiu a constatat că bărbaţii sănătoşi, care au petrecut câteva ore la temperaturi scăzute, au avut un sistem imunitar mai sănătos. De fapt, răceala se poate transmite mai uşor în interior, unde germenii circulă.

Mit: „Zahărul provoacă hiperactivitate la copii‟. Zahărul se transformă în energie, dar nu este o cauză a hiperactivităţii, o condiţie medicală serioasă. Nu există suficiente dovezi că zahărul ar influenţa comportamentul celor mici.

Mit: „Trebuie să bem 8 pahare de apă pe zi‟. Pentru a ne hidrata, nu este obligatoriu să consumăm 8 pahare pe zi. Există multe alimente care ne pot asigura cantitatea necesară de apă, precum: supa, fructele, legumele sau ceaiul.

Mit: „Guma de mestecat se digeră în câţiva ani‟. Când eram mici, ni se spunea să nu înghiţim guma de mestecat pentru că se digeră în ani de zile. În realitate, durează doar câteva zile pentru ca aceasta să se descompună şi să se elimine natural. Totuşi, este bine să eviţi înghiţirea sa!

Sursă foto: Shutterstock  

Mai multe