Explicaţia ştiinţifică pentru care vodca nu îngheaţă. Ce se întâmplă dacă o ţii la congelator?

31 ianuarie 2022   Curiozități

Te pregăteşti de o petrecere şi, până vin musafirii, aranjezi pe platouri câteva aperitive, bagi băuturile în frigider, ca să le serveşti reci, şi de-abia aştepţi să-ţi petreci seara într-o companie plăcută. Totuşi e bine să bagi vodca în congelator? Ce păţeşte la temperaturi între -15 – -23 de grade Celsius?

Toată lumea îşi doreşte o bere răcoroasă sau un păhărel de tărie care să meargă la fix cu conversaţia tot mai interesantă şi cu atmosfera plăcută de la petrecerea la care participi. Totuşi, dacă bagi berea şi vinul în congelator, n-o să obţii decât nişte sticle îngheţate, al căror conţinut nu mai poate fi consumat. Cu vodca, în schimb, se întâmplă altceva...  

Vodca sau alte băuturi cu conţinut ridicat de alcool nu păţeşte nimic la congelator, pentru simplul motiv că nu îngheaţă. Iar oamenii de ştiinţă au explicaţia perfectă pentru acest fenomen! Totul e legat de momentul în care îngheaţă anumite lichide. În timp ce apa îngheaţă la zero grade Celsius, alcoolul îngheaţă la o temperatură mai joasă, după cum ne informează Taste of Home.

Cele mai multe branduri de vodca au un conţinut de alcool de 40%, care poate îngheţa la -27 de grade Celsius. Totuşi, chiar dacă poţi ţine vodca în concelator pentru că nu îngheaţă, nu e recomandat să faci asta. Mai toţi experţii din domeniu susţin că vodca de calitate sau orice fel de alcool mai scump nu trebuie depozitat în congelator, indiferent de cantitatea de alcool conţinută.  

Francois Thibault, creatorul vodcii Grey Goose, e de părere că temperaturile joase schimbă gustul băuturii. Şi nu în bine. Vodca de calitate este tocmai bună de băut după ce a stat la temperaturi de 0-4 grade Celsius, conform celor publicate de Business Insider, şi nu la -15 – -23 de grade Celsius, câte sunt în congelator.

Când vine vorba despre o vodcă mai ieftină, depozitatea ei în congelator nu mai e o idee atât de proastă, nu mai e un capăt de ţară, pentru că acea răceală simţită pe gât îi mai diluează din tărie, îi mai potoleşte acele note dure de alcool. 

Foto - Shutterstock

Mai multe