FOTO Amprenta lui Michelangelo, descoperită după 500 de ani? Curatorii de artă: „Acest lucru este minunat, chiar remarcabil‟

24 august 2021   Curiozități

Specialiştii de la Victoria & Albert Museum, din Londra, sunt de părere că temperaturile fluctuante şi umiditatea din depozit au făcut posibilă o descoperire incredibilă – amprenta ascunsă sute de ani. Experţii iau în calcul posibilitatea ca amprenta să fie a merelui artist renascentist.

Primul episod al documentarului Secretele muzeului, difuzat de BBC, a făcut marea dezvăluire. David Sanderson a declarat pentru britanicul Times că mai mulţi curatori de artă au făcut descoperirea în momentul în care au mutat o sculptură, intitulată A Slave (n.r. Un sclav şi datată din 1516-1519), din galeria de la etaj într-un depozit de la subsol, mult mai rece.

Mutarea cu pricina a fost făcută în momentul în care muzeul a fost închis din cauza pandemiei COVID-19. În timpul interviului oferit celor de la Times, curatoarea Peta Motture a precizat că modelele din ceară „încep să transpire şi să arate de parcă s-ar simţi inconfortabil” pe măsură ce temperaturile cresc. „Galeriile se află pe partea de sud a clădirii, unde există căldură crescută pe timpul verii”, a adăugat aceasta.

La cinci luni de când statuia fusese depozitată la subsol, angajaţii s-au dus s-o examineze şi atunci au descoperit amprenta de pe posteriorul ei. Se pare că schimbarea temperaturii la care a fost expusă şi nivelul crescut de umiditate au fost cele care au produs schimbări în compoziţia chimică a cerii, făcând amprenta vizibilă.

“Este o descoperire uimitoare dacă se adevereşte că amprenta lui Michelangelo a supravieţuit pe ceară”, declară Motture într-un comunicat de presă. „Asemenea lucru ar dovedi prezenţa fizică a procesului creativ al artistului. Este îmbinarea minunată dintre minte şi mâini... O amprentă ar fi o legătură directă cu artistul”, a conchis aceasta.

Michelangelo a creat figurina ca model pentru o statuie mai mare din marmură, ca parte a unei lucrări neterminate – mormântul Papei Julius al II-lea, ne dezvăluie Sarah Cascone în Artnet News. Artistul plănuia iniţial să includă 40 de statui în acea lucrare. Marele sculptor italian a început statuia de mărime naturală, însă n-a mai apucat s-o termine.

Figurina neterminată se află la Galleria dell' Academia din Florenţa. Figurina din ceară este nepreţuită, cu atât mai mult cu cât artistul a distrus cele mai multe modele din ceară ale sale.

“Nu-i era menit să supravieţuiască atât şi tocmai acest lucru este minunat, chiar remarcabil”, declară curatoarea Victoria Oakley pentru Telegraph. „Artistul cu siguranţă că nu s-a gândit că asemena model ar trăi câteva secole bune după moartea lui.”

Muzeul care găzduieşte piesa respectivă intenţionează să investigeze mai mult cazul amprentei, cu speranţa că se va dovedi că aparţine lui Michelangelo.

Acest model nu este singurul care poate conţine amprenta marelui sculptor. O scultură din terracottă, intitulată Two Wrestlers (din 1530) conţine, de asemenea, amprenta lui Michelangelo, acest lucru uşurând munca experţilor, care au acum cu ce să facă comparaţie.

Foto - Shutterstock, Muzeul Victoria & Albert din Londra

Mai multe