FOTO Cine a fost Alice în ţara minunilor? Relaţia scandaloasă a lui Lewis Carroll cu fetiţa de 11 ani: "Sunt atras de copii"
Charles Lutwidge Dodgson, cunoscut sub pseudonimul Lewis Carroll, a creat „Alice în ţara minunilor” în urma unei relaţii apropiate cu o fetiţă pe nume Alice Liddell, care a fost sursa de inspiraţie a cărţii sale de succes.
Relaţia dintre bărbat şi fetiţă a fost atent studiată şi comentată de-a lungul timpului, iar cârcotaşii cei mai îndârjiţi observă o asemănare izbitoare cu povestea Lolitei. Cât de condamnabilă a fost apropierea lui Lewis de fetiţa de numai 11 ani?
“Alice în ţara minunilor” a fost publicată, în primă instanţă, acum mai bine de 150 de ani şi este, şi-n ziua de astăzi, o poveste pe placul copiilor, care generează profituri consistente atât în literatură, cât şi în teatru, balet sau film.
Lewis Carroll nu era un simplu scriitor. A studiat matematica la Universitatea Oxford şi era un fotograf priceput. Iar subiectul preferat al lui fotografului Charles Lutwidge Dodgson erau fetele aflate la prepubertate.
Pe 25 aprilie 1856, Dodgson – care avea 24 de ani atunci – a întâlnit-o, pentru prima dată, pe Alice Liddell, care se juca într-o curte cu surorile ei. Acesta a evidenţiat data respectivă în jurnalul său personal. Iar, pe 4 iulie 1862, scriitorul britanic a făcut o plimbare cu barca împreună cu cele trei fiice ale lui Dean Henry Liddell – Edith (8), Alice (10) şi Lorina (13) – şi era însărcinat să facă în aşa fel, încât să le distreze cumva pe copile.
Puţin încurcat de situaţie, tânărul a început să inventeze o poveste cu personaje ciudate, iar Alice, fata mijlocie, era protagonista. Iar copila a adorat povestea atât de mult, încât i-a cerut lui Dodgson să o scrie. Aşa s-a născut una dintre cele mai frumoase şi mai longevive poveşti pentru copii.
În 1960, istoricul Martin Gardner a publicat The Annotated Alice, în care a dezvăluit că britanicul Carroll s-a apropiat de multe fetiţe de-a lungul vieţii sale, dar Alice a fost întotdeauna specială pentru el.
„Am mai avut prieteni-copii de când nu ne-am mai văzut, dar au fost cu totul altceva decât tine”, i-a mărturisit Lewis lui Alice după ce aceasta crescuse şi se căsătorise.
Dodgson fotografia, picta şi scria despre copii, iar cei pe care-i prefera erau fetiţele între 10 şi 15 ani. Jumătate dintre fotografiile făcute de el sunt portrete ale unor copile dezbrăcate în totalitate sau doar pe jumătate. Nu-i de mirare că mulţi l-au acuzat pe scriitor de pedofilie! Înainte de-a muri, Carroll a scris: „Idealul meu de frumuseţe este forma pe care o are o fată de 12 ani!”
Florence Becker Lennon a scris în „Victoria Through the Looking Glass” (1945) că Dodgson ar fi fost interesat să se însoare cu Alice, care n-avea pe-atunci mai mult de 11 ani. Însă propunerea lui a speriat familia fetiţei, care au considerat cererea în căsătorie ca fiind neacceptabilă chiar şi-n perioada aceea victoriană.
Carroll n-a mai putut petrece timpul cu Alice după propunerea sa indecentă, iar, în 1864, i-a dăruit acesteia cartea “Alice’s Adventures Under Ground”. Un an mai târziu, când Alice împlinise 12 ani, Dodgson a constatat că fetiţa se schimbase, spre dezamăgirea lui.
Până la urmă, acuzaţiile care i-au fost aduse lui Lewis Carroll nu sunt deloc nefondate, chiar acesta recunoscând următoarele: „Mă simt atras de copii, cu excepţia băieţilor”.
Artistul Gertrude Thomson a primit, la un moment dat, o scrisoare de la Carroll, în care acesta a scris: „Recunosc că nu admir băieţii goi în fotografii. Ei par tot timp că au nevoie... de haine, în schimb nu văd deloc necesar ca formele fetelor să fie acoperite”.
Istoricii nu au, însă, nicio dovadă că scriitorul ar fi acţionat în urma pasiunii simţite pentru fetiţe, aşadar e posibil să fi rămas totul la nivel de admiraţie şi suspine. Sau nu, cine ştie?!
Foto - arhivă personală Lewis Carroll, Alice in Wonderland (2010)