FOTO Misterul căţeilor albaştri. De ce au această culoare şi cum au apărut în Rusia

5 martie 2022   Curiozități

Primele imagini cu câinii albaştri au apărut online, fiind postate de Alekseї Ganine pe Vkontakte, o platformă rusească de social media, şi au stârnit confuzie, griji sau chiar glume la adresa patrupezilor. „Ce-o fi aşa amuzant?”, întreabă un internaut. „Parcă sunt ştrumfi!”, răspunde alt comentator.

Pe măsură ce au apărut tot mai multe imagini cu căţeii albaştri, a crescut şi nevoia publicului de a face rost de răspunsuri la situaţia aceasta aparent fără precedent. Având în vedere că animalele au fost văzute pe lângă fabrica chimică Dzerzhinskoye Orgsteklo, care a dat faliment în 2015, e limpede că bietele patrupede or fi fost expuse la reziduurile chimice din zonă. Şi atunci sunt sau nu în pericol?

Încă de când s-a închis fabrica Dzerzhinskoye Orgsteklo, în urmă cu şase ani, câinii albaştri sunt văzuţi tot mai des prin zonă. Dar de ce sunt albaştri? Sunt radiaţi, au probleme grave de sănătate, ce se poate face pentru bietele animale? La aceste întrebări au încercat să răspundă şi localnicii, cei care trăiesc în Dzerzhinsk, Rusia, din momentul în care i-au văzut pe lângă fabrica chimică aflată în paragină.

O ipoteză perfect valabilă e că întreaga haită de căţei s-a tăvălit în sulfat de cupru, un ingredient de un albastru strălucitor care este folosit pentru a fi fabricat plexiglasul, un produs pe care fabrica îi avea pe stoc la un moment dat.

Andrey Mislivets, managerul care gestionează falimentul fabricii Dzerzhinskoye, e de acord ca acest lucru să se fi întâmplat. „Câinii vagabonzi sunt des întâlniţi în zonă”, recunoaşte acesta. „E posibil ca, într-una dintre clădiri, să fi găsit nişte reziduuri chimice – cum e sulfatul de cupru – şi să se fi tăvălit în el”, a continuat Andrey.

Indiferent de motiv, căţeii albaştri sunt o problemă. Dacă suferă cumva din cauza unor efecte secundare cauzate de expunerea la chimicalele respective? Însă pe Mislivets nu prea-l interesează subiectul: „Nu putem suporta costurile capturării unor animale fără adăpost şi al sterilizării lor.” Însă care e poziţia autorităţilor ruse?

Agenţiile de ştiri au scris despre primăria care intenţionează să strângă câinii de pe străzi şi să descopere motivul pentru care aceştia au această culoare. Şi asta în ciuda faptului că animalele nu par în niciun pericol iminent. „Conform unei inspecţii vizuale, câinii sunt într-o stare satisfăcătoare”, au declarat autorităţile de la Dzerzhinsk. „Specialiştii vor intra în incinta fabricii pentru a-i examina pe căţei.”

Totuşi câţiva activişti pentru drepturile animalelor sunt de părere că animalele nu sunt în sigurnaţă şi sănătoase. Kelly O’Meara, vice preşedintele Humane Society International, susţine că acea culoare nenaturală a câinilor este dovada unei probleme de sănătate. „Vopseaua de pe blană presupune faptul că ei au intrat în contact direct sau chiar au ingerat substanţe toxice, cu potenţial dăunător. Acest lucru poate da naştere unor probleme mai mari, precum arderea dureroasă a pielii sau chiar o sângerare internă care poate fi fatală.”

După ce a apărut în presa locală ştirea despre câinii albaştri din Dzerzhinsk, agenţiile ruseşti de ştiri au început să facă cunoscută povestea câinilor verzi, din Podolsk, adică lângă Moscova. Din fericire, aceia n-au făcut nimic mai mult decât să se tălăvească în vopsea uscată verde, non-toxică.

Pe plan internaţional, s-a vorbit în trecut, în august 2017, despre câţiva câini albaştri în Mumbai, India. Cauza blănii lor colorate a fost elucidată odată ce s-a descoperit că o firmă deversa gunoi ilegal în răul Kasadi, unde se bălăceau animalele. Resturile deversate în apă conţineau vopea albastră folosită la detergenţi şi alte produse chimice. Drept urmare, fabrica respectivă a fost închisă, iar unul dintre căţei a fost prins şi verificat pe toată părţile. Starea sănătăţii lui era bună, iar albastrul din blana lui a început să dispară.

În ceea ce-i priveşte pe câţeii albaştri de la Dzerzhinsk, între timp au fost prinşi şapte dintre ei şi examinaţi de câţiva medici veterinari. Şeful cliniii veterinare care a declanşat întreaga operaţiune, Ilya Kazakov, a declarat că animalele sunt într-o stare bună, însă culoare blănii lor rămâne un mister. Clinica a declarat că va continua inverstigaţiile pentru a elucida misterul căţeilor albaştri.

Odată ce a fost făcută cunoscută povestea lor, doi dintre căţeii albaştri şi-au găsit stăpân tocmai datorită culorii lor inedite.

Foto - Vkontakte, Twitter

Mai multe