FOTO Secretele Palatului Versailles: meşteşugari condamnaţi la moarte şi mâncarea Regelui, servită întotdeauna rece

21 mai 2021   Curiozități

Este cunoscut pentru încăperile sale extravagante, grădinile ce depăşeau cu mult tehnologia vremii şi rolul pe care l-a jucat în Revoluţia Franceză. În fiecare an, mai mult de trei milioane de vizitatori plătesc bilet pentru a vedea palatul construit pentru Regele Soare, în 1623.

Ca alte construcţii opulente, precum Taj Majal, Versailles are o istorie arhitecturală plină de întâmplări incitante, cum este cea conform căreia toţi cei care au creat oglinzile palatului au fost omorâţi pentru că-şi făcuseră treaba prea bine.

Există multe istorisiri legate de construcţia palatului şi de suma colosală de bani necesară pentru a ridica din temelii asemenea structură ce datează încă din secolul al XVII-lea şi este amplasată lângă Paris. La scurt timp după construirea sa, a stârnit invidie printre ceilalţi conducători mondiali.

Palatul devenise simbolul bunăstării şi al exceselor – cu toate că igiena lăsa de dorit... - iar populaţia franceză începuse să-l deteste, motiv pentru care au început să se revolte împotriva lui. Excesele palatului Versailles au reprezentat unul dintre motivele pentru care a avut loc Revoluţia Franceză.

Costul astronomic

Experţii sunt de părere că Versailles a costat între 200 şi 300 de miliarde de dolari care să fie construit, suma fiind echivalată în banii de acum. Iar Regele Louis al XIV-lea a cheltuit o treime din întregul buget al construcţiei pe fântânile din grădină. Peste 35.000 de muncitori au constribuit la construcţia lui. Palatul are 700 de încăperi, 67 scări şi 1.200 de şeminee.

Grădini periculoase

Grădinile Versailles sunt unele dintre cele mai mari din lume şi conţin 372 de statui, 600 de fântâni şi peste 32km de canale. În fiecare an, nu mai puţin de 210.000 de flori şi 200.000 de copaci sunt plantaţi, astfel încât vizitatorii să fie îmbiaţi de un miros îmbătător. De fapt, mirosul provenit de la plante era atât de puternic în secolul al XVII-lea, încât îi deranja pe invitaţii de la palat, li se făcea rău din această cauză. Madame de Maintenon a scris, într-o scrisoare datată 8 august 1689, că „tuberozele ne alungau în fiecare seară din Trianon. Excesul de parfum le face rău femeilor şi bărbaţilor.”

Pedeapsa capitală

Sunt 357 de oglinzi în Sala Oglinzilor. Când a fost construit palatul, Veneţia deţinea monopolul asupra construcţiei oglinzilor, însă francezilor nu le-a păsat şi au plătit meşteşugari veneţieni să facă câteva oglinzi speciale pentru Versailles. Meşteşugarii cu pricina au primit pedeapsa capitală din partea italienilor care s-au simţit trădaţi şi care le-au reproşat să au divulgat francezilor secretele meseriei.

Nu există destule informaţii cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu acei muncitori – dacă au fost executaţi, aşa cum li se promisese, sau dacă au scăpat doar cu ameninţarea. Camera respectivă a fost luminată, la început, cu 20.000 de lumânări. În Primul Război Mondial, Tratatul de la Versailles – care a oprit războiul dintre Germani şi puterile aliate – a fost semnat în Sala Oglinzilor, în 1919.

Numai mâncare rece

Palatul poate găzdui 5.000 de oameni şi, pentru a putea hrăni atâtea guri, bucătăriile au fost construite astfel încât să fie enorme şi să poată permite accesul a sute de servitori. Totuşi, le-a scăpat un mic amănunt constructorilor palatului. Bucătăriile sunt la o distanţă apreciabilă faţă de sala de masă a Regelui. Drept urmare, suveranul îşi mânca tot timpul mâncarea rece.

Foto - Shutterstock

Mai multe