FOTO Tendinţe ciudate din moda anilor ’90: picioare machiate, pălării cu elice, costume-sirenă
Moda se schimbă de la an la an, iar atunci când privim în urmă, ne întrebăm „cum de am putut purta aşa ceva?‟. Acelaşi lucru putem spune despre următoarele tendinţe, extrem de populare în anii ’90, dar care acum par ridicole.
Anii ’90 au reprezentat o eră apreciată pentru criticii de modă. Însă, când privim în urmă toate accesoriile ciudate şi ţinutele extrem de colorate, parcă nu ne vine să credem că multe persoane le-au purtat cu mândrie. Iată doar o parte dintre ele!
Costumul Zoot
Era un costum larg, supradimensionat, care îl făcea pe orice bărbat care îl purta să pară ca şi cum ar avea o draperie pe el. În mod tradiţional, costumele zoot erau făcute prin cumpărarea unui costum care era extrem de mare şi, care era ulterior, adaptat pe cumpărător. Totodată, costumul zoot nu a fost lipsit de controverse! În anul 1943, forţele armate americane albe au atacat bărbaţii „nepatrioţi‟, din Los Angeles, care au susţinut această tendinţă. Totuşi, revoltele nu au diminuat popularitatea stilului, această tendinţă crescând tot mai mult în acel deceniu.
Picioare machiate
Poate sună ciudat, dar la începutul anilor ’90, era extrem de popular machiajul pe picioare, deoarece nu se găseau atât de multe şosete ca acum. Acest stil a fost preferat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când nylonul, folosit la fabricarea lenjeriei intime, a fost raţionat. Femeile îşi vopseau picioarele cu machiaj ca să pară că poartă ciorapi (unele doamne cu spirit creativ au mers chiar atât de departe, încât au trasat linii negre cu creioane pentru sprâncene pentru a simula cusături).
Pălării cu elice
Scriitorul şi caricaturistul de ficţiune Ray Faraday Nelson a elaborat o pălărie cu elice ca o glumă pentru unul dintre personajele sale de ficţiune. La scurt timp după ce personajul animat şi pălăria sa cu elice au fost prezentate la o convenţie SF, alţii au preluat designul şi au creat mai multe pălării cu elice. Diverşi producători, inclusiv marile companii de jucării de la vremea respectivă, vindeau aceste accesorii, destul de chic pe atunci. Nelson nu şi-a brevetat niciodată invenţia şi, ca urmare, nu a primit niciun ban de pe urma acestei tendinţe.
Gulere detaşabile
La începutul anului 1950, dacă îţi doreai să creezi o ţinută elegantă, trebuia doar să ataşezi un guler rochiei tale de zi. Gulerele erau destul de simplu de făcut şi oricine le putea fabrica acasă.
Salopete scurte pentru bărbaţi
Acum este greu să convingi un bărbat să poarte o salopetă scurtă, însă în anul 1960 oamenii erau fascinaţi de acest trend. Chiar şi actorul Sean Connery a făcut senzaţie în filmul Goldfinger, din anul 1964, când s-a îmbrăcat în această salopetă şi orice tânăr voia să îl imite.
Costumele sirenă
Al Doilea Război Mondial a avut un impact uriaş asupra modei, deoarece pe piaţa largă nu se mai găseau ţesături. În cea mai mare parte, oamenii concepeau haine pe care să le folosească în mai multe locuri. Spre exemplu, costumul sirenă (o îmbrăcăminte dintr-o singură piesă) a fost conceput pentru a fi purtat peste îmbrăcăminte sau peste pijamale. Era folosit atât de bărbaţi, cât şi de femei la serviciu şi în activităţile de zi cu zi. Cel mai mare fan al acestui costum a fost Winston Churchill!
Sursă foto: Shutterstock, Clothesonfilm