Fructele de mare trimit doi oameni la închisoare pentru... 1.446 de ani!
S-a întâmplat în Thailanda. Zilele trecute, o instanţă de judecată din ţara asiatică a condamnat doi proprietari ai unui restaurant la 1.446 de ani de închisoare fiecare, pentru fraudarea publicului.
Cei doi antreprenori, Apichart Bowornbancharak şi Prapassorn Bowornbancha, au lansat anul trecut un restaurant cu specific pescăresc, Laemgate. Dar nu era un restaurant ca oricare. Pentru a servi masa acolo, clienţii trebuiau să plătească în avans, printr-un sistem online. Atraşi de fructele de mare proaspete şi relativ ieftine, aproape 20.000 de clienţi au cumpărat vouchere online în valoare de 50 de milioane de baht thailandezi (6,9 milioane lei sau 1,6 milioane dolari).
Iniţial, afacerea a mers bine, dar cererea a crescut atât de mult încât cei doi patroni nu au mai făcut faţă, au închis restaurantul şi au dispărut cu banii oamenilor. După ce a primit sute de plângeri, poliţia thailandeză a reuşit să-i aresteze pe Apichart Bowornbancharak şi Prapassorn Bowornbancha.
Un homar prea mult
Ca în multe ţări asiatice, thailandezii trăiesc în familii numeroase. Nu e, deci, de mirare, că una dintre cele mai populare comenzi primite de Laemgate era platoul cu fructe de mare pentru 10 persoane. În plus, acesta costa doar 880 bhat (120 lei sau 28 de dolari), mult mai ieftin decât în orice alt restaurant.
Conform televiziunii Thai PBS, primii clienţi care au plătit în avans au reuşit să mănânce la restaurant, unde au plătit cu voucherul cumpărat înainte. Dar numărul bonurilor achiziţionate online a crescut foarte repede şi foarte mult, iar lista de aşteptare pentru un loc în restaurant ajunsese la câteva luni.
În martie 2020, Laemgate a anunţat că se închide, deoarece nu mai are de unde cumpăra cantitatea necesară de fructe de mare pentru atât de multe comenzi. În acelaşi timp, proprietarii au promis să ramburseze clienţii care au plătit în avans. Însă, doar 373 de oameni şi-au primit banii înapoi. În scurt timp, poliţia a primit peste 800 de plângeri.
Împotriva celor doi proprietari s-au întocmit 723 de acuzaţii de fraudă, iar miercuri, 10 iunie 2020, fiecare dintre ei a primit 1.446 de ani de închisoare, însă doar 723 de ani cu executare. În plus, compania lor, Laemgate Infinite, a fost amendată cu 1,8 milioane bhat (247.337 lei), iar Apichart Bowornbancharak şi Prapassorn Bowornbancha trebuie să plătească daune victimelor în valoare de 2,5 milioane bhat (343.523 lei).
Pe de altă parte, deşi în Thailanda frauda se pedepseşte adesea cu un numar mare de ani de închisoare, condamnaţii sunt eliberaţi după maxim 20 de ani. Un alt caz celebru a fost în 2017, când curtea de justiţie thailandeză a condamnat o persoană acuzată de fraudă la 13.000 de ani de închisoare!