I Ching îţi arată destinul

4 noiembrie 2014   Curiozități

La baza culturii chineze stau cinci cărţi foarte importante, cea mai veche fiind I Ching sau Cartea schimbărilor.Lucrarea a fost de-a lungului timpului o sursă de inspiraţie pentru filosofi, oameni de ştiinţă, dar şi alte persoane cu influenţă din întreaga lume. În plus, ea este considerată un oracol, întrucât paginile ei oferă informaţii preţioase despre viitor.

Conform interpretărilor date de specialiştii chinezi,metoda de ghicit I Ching nu schimbă cursul normal al destinului unui om,dar îl poate pune în temă despre cum se poate proteja de necazuri şi îl ajută să ia decizii înţelepte pe viitor. Învăţăturile din Cartea schimbărilor au la bază dualitatea yin-yang,principiile care se regăsesc peste tot în natură şi în structura sufletului omenesc:feminin-masculin,iubire-ură,negativ-pozitiv,noapte-zi,fiecare având câte o linie specifică. Yin este o linie întreruptă,pe când yang este una continuă.

Metodă de ghicit pe bază de linii

Pentru ghicit,chinezii foloseau diverse obiecte:zaruri,monede de bronz,bucăţi de carapace de ţestoasă,boabe de orez etc. Cele mai eficiente însă sunt monedele şi zarurile. Există mai multe interpretări ale sistemului de predicţie I Ching,unele din ele foarte complicate. În linii mari,prin combinarea lui yin şi yang,se obţin grupe de câte trei linii numite trigrame. În total,există opt trigrame,fiecare cu semnificaţii aparte,în funcţie de ce forţe a naturii reprezintă:tunet,foc,apă,cer,pământ,munte,vânt,lac etc.

Cum se procedează

Prin alăturarea a câte două trigrame,iau naştere hexagramele,fiind posibile 64 de combinaţii,fiecare cu înţelesuri distincte,în funcţie de dilemele pe care persoana respectivă le are. Practic,cel care vrea să-şi ghicească trebuie să aleagă trei obiecte,de exemplu trei monede identice,  să le atribuie pe fiecare faţă câte o valoare,doi sau trei,să pună o întrebare clară în minte şi apoi să arunce banii pe o suprafaţă plană. În funcţie de rezultat,adică dacă suma celor trei obiecte este sau nu un număr cu soţ,se trasează o linie întreruptă (yin) sau continuă (yang). Se repetă procedeul de încă cinci ori şi de fiecare dată se adaugă o nouă linie deasupra precedentei,în funcţie de rezultat. Cele şase linii rezultate se împart în două perechi de câte trei,trigrama de sus,rândul orizontal,şi de jos,coloana verticală,din tabelul alăturat.

Se verifică unde se regăsesc cele două trigrame calculate şi la intersecţia liniei orizontale cu cea verticală se găseşte numărul potrivit hexagramei în situaţia dată.

La final,se caută înţelesul numărului rezultat în lista de semnificaţii din carte.

Iată câteva exemple: 

1. Cerul –E nevoie de răbdare şi de perseverenţă.  

2. Pământul –Ajutorul celorlalţi e binevenit.    

3. Greutăţile începutului –Drumul va fi presărat cu multe obstacole.   

4. Imaturitatea –Nu trebuie asumate prea multe riscuri.

5. Aşteptarea –Ca să lege rod,grădina speranţelor are nevoie de o ploaie bună,la momentul potrivit.

6. Conflictul –Este nevoie de sfatul unui om influent.

7. Armata –Pentru îndeplinirea dorinţelor,e nevoie de o bună strategie,de disciplină şi supunere.

8. Solidaritatea – Puterea celor mulţi dărâmă hotare. Mai consultă o dată oracolul.  

Ştiai că...

... în tradiţia chineză se spune că sistemul I Ching ar fi fost creat de legendarul erou Fu Xi,care a trăit acum aproape 5 000 de ani?

... specialiştii în istoria matematicii consideră Cartea schimbărilor cea mai veche consemnare din lume în ceea ce priveşte scrierea binară?

Mai multe