Interesant de ştiut despre vreme. Cum poţi afla cum va fi afară, fără să te uiţi la televizor sau în aplicaţia de pe telefon

9 septembrie 2021   Curiozități

Câteodată, o zi ploioasă este tot ce ţi-ai putea dori pentru a sta în casă şi a te odihni. Sunt unele lucruri interesante despre vremea pe care mulţi nu le cunosc, iată o parte din ele!

Dacă în România se poate întâmpla să plouă chiar şi câteva zile la rând, în lume sunt unele zone în care nu plouă aproape deloc, iar aceste zone nu sunt în deşert, surprinzător! De fapt, Antarctica este una dintre zonele de pe glob cu cele mai puţine ploi. Chiar şi în cel mai deşertic loc din lume plouă mai mult decât în Valea McMurdo (Valea Uscată), o regiune din Antarctica. Dacă te-am surprins, citeşte mai jos pentru alte lucruri interesante despre precipitaţii!

Ploaia nu udă mereu pământul

În locurile uscate şi fierbinţi, ploaia se poate evapora înainte de a atinge solul. Aceast tip de ploaie se numeşte „ploaia fantomă‟. Ecologistul Edward Abbey descrie „ploaia fantomă‟ astfel: „Vezi firele de ploaie care atârnă pe cer, însă ele nu ajung întotdeauna la sol, norii se risipesc în neant, iar unele plante se pot ofili din cauza lipsei de apă. Apa nu ajunge întotdeauna la sol. Asta se cheamă ploaia fantomă‟, arată Reader's digest.

De ce are miros

Apa nu are miros, aşa că de ce ploaia miroase? Ei bine, acest lucru se datorează unor molecule aflate chiar în sol. Atunci când ploaia cade pe sol, ea intră în contact cu particule de geosmin, de ozon şi cu particule de uleiuri vegetale. Ploaia captează aceste particule, apoi le eliberează în aer. Mirosul ploiii are şi un nume, el se numeşte „Petrichor‟. Termenul a fost inventat de către oamenii de ştiinţă australieni, în anul 1964, pentru a descrie acest miros unic.

Seamănă cu un hamburger

Denumirea „picătură de ploaie‟ este, de fapt, un nume atribuit greşit, deoarece oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că ploaia nu are nici pe departe forma picăturii pe care o ştim, similară cu cea a unei lacrimi. Când moleculele de apă se leagă împreună în atmosferă, înainte să cadă pe sol, ele au o formă sferică. Pe măsură ce cad, ele iau contact cu presiunea aerului, presiunea aplatizând fundul picăturilor, astfel încât ele ajung să capete o formă mai asemănătoare unui hamburger.

Norii pot prezice vremea

În general, dacă vei vedea un nor Cumulonimbus (un nor înalt şi pufos care are forma plată în partea de sus) sau un nor Nimbostratus (un nor plat de culoare gri) este destul de posibil să plouă în următoarele 24 de ore. De asemenea, dacă pe cer apar nori mici albi şi rotunjiţi, izolaţi sau în rânduri lungi cel mai probabil aceşti nori indică vreme bună, fără ploie, dar rece. Norul Cirrostratus este cel care acoperă întregul cer şi care poate semnala precipitaţii în decurs de 15-25 de ore. Cel mai paşnici nori fac parte din categoria Cumulus Humilis şi reprezintă acei nori mici şi pufoşi, fără vreo formă anume. Ei indică vreme bună şi sunt semne conform cărora în acea zi nu va ploua.

Nu toate picăturile din Univers sunt din apă

Pare surprinzător, însă nu în tot Universul ploaia poate fi definită drept „apă căzută din cer‟, De pildă, pe Venus ploaia este făcută din acid sulfuric sau metan sau mai ciudat de atât, pe o planetă aflată la 640 de ani lumină distanţă, numită Wasp-76b,  oamenii de ştiinţă au găsit picături din fier, fenomen care poate fi descris drept o ploaie cu fier.

@Shutterstock

Mai multe