Lăcrămioara, simbol al purităţii
Lăcrămioara, care ne încântă cu mirosul ei fin, continuă să se afle în topul florilor parfumate din întreaga lume. Francezii organizează în fiecare an, în luna mai, un festival în cinstea ei. Se spune că aduce noroc şi fericire.
-Dacă în Japonia este un simbol al reînnoirii, pentru creştinii din Europa semnifică purificarea prin suferinţă. Legenda spune că floarea a răsărit din lacrimile vărsate de Fecioara Maria, lângă crucea pe care a fost răstignit Isus.
- În Franţa, pe data de 1 mai, oamenii îşi oferă unul altuia bucheţele de lăcrămioare. Este o tradiţie care îşi are originile din perioada Renaşterii şi simbolizează triumful primăverii asupra anotimpului rece.
- În vechime, băieţii şi fetele obişnuiau să culeagă buchete de lăcrămioare, pentru că exista credinţa că aceste flori au darul de a aduce noroc în dragoste.Unii erau convinşi că privighetorile nu încep să cânte până când lăcrămioarele nu înfloresc.
- Numele ştiinţific al lăcrămioarei, Convallaria majalis, face referire la locul unde creşte planta (în vale) şi la perioada anului în care aceasta înfloreşte (în luna mai). La noi, i se mai spune şi mărgăritar, dumbrăvioară, clopoţele sau iarba Sfântului Gheorghe.
- Foarte populară în Imperiul Otoman, a ajuns să fie răspândită şi în Europa, în special în Marea Britanie. Regina Victoria era o mare iubitoare a acestei flori şi, începând cu secolul al XIX-lea, entuziasmul ei faţă de lăcrămioare a dus la creşterea popularităţii plantei.
- Are o mulţime de semnificaţii. Mirosul său elegant a fost asociat cu puritatea şi gingăşia femeii şi cu reîntoarcerea la fericire. Florile sunt oferite în dar pentru a sărbători venirea pe lume a unui copil.
-Lăcrămioara a fost declarată floarea naţională a Finlandei, în 1967.
- La celţi, era folosită ca floare de nuntă, pentru că în luna mai se ţineau căsătoriile despre care se credea că vor fi pline de noroc şi fericire. Ca floare a iubirii, reprezintă o promisiune a armoniei în cuplu, un semn de respect şi de solidaritate.