Leacuri pentru mahmureală de-a lungul istoriei

19 mai 2021   Curiozități

Atâta timp cât a existat alcool - şi oamenii au ştiut despre el - a existat şi mahmureala. Şi atâta timp cât a existat mahmureala, oamenii s-au străduit să găsească un remediu. Deşi au avut la dispoziţie câteva mii de ani pentru asta, mahmureala rămâne încă o provocare pentru rasa umană.

După o noapte lungă, petrecăreţii au încercat întotdeauna să scape de mahmureală. De-a lungul istoriei, aceste încercări au fost dintre cele mai diferite şi mai ciudate. Cele mai multe dintre ele nu vor funcţiona niciodată pentru durerea aceea cruntă de cap.

Ciocuri de păsări şi răşină

Când oamenii se trezeau mahmuri în Asiria antică, consumau un amestec foarte ciudat, cu o aromă puternică: ciocuri măcinate de păsări, amestecate cu smirnă, răşina parfumată a arborelui Commiphora. Smirna este folosită doar pentru parfumuri şi ca tinctură, nu în forma sa răşinoasă, deoarece are un miros extrem de puternic şi înţepător. Poate tocmai asta îi ajuta!

Ochi de oaie muraţi

În multe culturi se recomandă consumul de murături pentru a scăpa de mahmureală, inclusiv în România, unde se crede zeama de varză acră face minuni. Dar mongolii din epoca lui Gingis Han au dus lucrurile mult mai departe. Leacul lor: un mic dejun cu ochi de oaie muraţi. Acest remediu încă este folosit în regiune.

Canari prăjiţi

Romanii erau vestiţi pentru petrecerile lor care durau şi câteva zile, timp în care se mânca, se bea, se repeta. Istoricul Pliniu cel Bătrân menţionează într-una dintre scrierile sale că, pentru a contracara efectele băuturii, romanii mâncau dimineaţa canari prăjiţi, ouă crude de bufniţă şi plămâni de oaie.

Amidon şi lapte bătut

Dacă cineva bea şi bea, aceia sunt scoţienii. Timp de secole, scoţienii s-au bazat pe o combinaţie specială pentru a opri ucigătoarea durere de cap de a doua zi: se amestecă un pic de amidon de porumb cu lapte bătut, se încălzeşte, se condimentează cu sare şi piper şi se dă pe gât.

Ceai din excremente de iepure

Nici în Vestul Sălbatic nu se făcea economie de whisky, iar cowboy-ii făceau dimineaţa un ceai din excremente de iepure. Acum, este adevărat că acestea conţin săruri şi substanţe cum ar fi potasiul, dar cam câte ar fi trebuit să pună într-o cană de ceai pentru a avea efect?

FOTO Shutterstock

Mai multe