Locuri bântuite din România

17 octombrie 2013   Curiozități

Crezi în legende bizare, în locuri în care sălăşluiesc spirite din alte lumi? Clădiri vechi de la noi din ţară, păduri seculare, ba chiar troiţe de la marginea drumului sunt învăluite într-o aură misterioasă, iar pe seama lor circulă tot soiul de poveşti.

Dacă eşti din Capitală,ai auzit probabil de catacombele de sub Centrul Vechi. Ai rădăcini în zona Ardealului? Nu se poate să nu fi aflat de fenomenele stranii din pădurea Hoia-Baciu! Iar dacă eşti olteancă de Dolj,nu-ţi este,poate,străină povestea nălucii din Radovan. În fapt,spun specialiştii,toate aceste legende sunt modalităţi prin care oamenii încearcă să scape de tentaţia răului – care există în oricare din noi. Dar să luăm istorisirile pe rând...

Tunelurile misterioase de sub Bucureşti

Capitala României ar fi străbătută,pe sub pământ,de o lume labirintică deosebită. Legendele dau drept sigură existenţa unei reţele de tuneluri secrete,care traversează Capitala dintr-o parte într-alta – şi care,susţin unii,ar fi bântuite.

Cercetările arheologice ori şantierele de construcţie indică,într-adevăr,existenţa galeriilor subpământene – în zona Centrului Vechi,în cea a Mănăstirii Cotroceni,pe sub Parcul Cişmigiu. Odinioară,rolul lor era de-a proteja avutul negustorilor şi boierilor de tâlharii care atacau oraşul. Nu alcătuiesc însă o reţea,aşa cum îşi imaginează amatorii de senzaţii tari. Asta nu le face însă mai puţin fascinante. Cu ocazia refacerii zonei Lipscani,au fost „scoase la lumină“ vechi galerii,care legau clădirile principale între ele. Nimeni nu a zărit niciun spirit până acum... dar legendele continuă să dea un aer misterios acestei zone.

Cu caleaşca pe sub pământ

Curtea Veche din Bucureşti ascunde multe mistere

Despre tunelurile de sub Bucureşti s-a aflat pentru prima oară din lucrarea „Istoria Bucureşcilor“,a istoricului G.I. Ionnescu-Gion (1857-1904). Se pare că primul tunel de sub vechiul Bucureşti s-a construit la comanda lui Vlad Ţepeş şi lega palatul său,aflat pe locul ocupat în prezent de Palatul Kretzulescu,de Biserica Schitu Măgureanu,trecând pe sub Grădina Cişmigiu (un loc mlăştinos în acele vremuri),apoi mergea spre Cheiul Dâmboviţei,unde Ţepeş avea pregătită o ascunzătoare. De asemenea,cronicarii din vremea lui Vodă Caragea spun că domnitorul se plimba cu caleaşca pe sub pământ,de la Palatul Cotroceni,până la Curtea din Dealul Spirii.

Năluca spânzurată, legenda pădurii Radovan

În judeţul Dolj,localnicii se codesc şi acum să treacă pe lângă pădurea Radovan. Şi dacă o fac totuşi,se spune că e bine să privească numai înainte,fără să scoată un cuvânt şi fără să întoarcă capul! Altfel,riscă să vadă „Mireasa“ – şi e de rău! Tot apariţia fantomei „Miresei“ ar explica numărul mare de accidente de maşină,care au loc în zonă,pe o porţiune de drum netedă de pe lângă pădurea cu pricina. Dar cine este acest temut personaj? Se spune că prin anii ’50,o fată din Moldova,care venise prin părţile Olteniei să-şi caute de lucru,a fost siluită de bărbatul care o angajase. Fata,copleşită de ruşine,s-a spânzurat de un copac,în pădurea Radovan. De atunci,strigoiul fetei – purtând un văl alb – îi bântuie pe cei vii.

Pădurea cu OZN-uri din Cluj

Despre pădurea Hoia-Baciu din Cluj se tot scrie de zeci de ani – inclusiv revista americană „Travel+Leisure“ a menţionat-o pe lista pădurilor bântuite din lume. Localnicii,dar şi curioşii veniţi de departe,sunt gata să jure că acest codru,care are în centru o poiană în formă circulară,este un loc de trecere spre alte lumi. „Supravieţuitorii“ povestesc că,furişându-se pe sub boltele de nepătruns ale copacilor răsuciţi,au fost încercaţi de stări bizare de rău şi de spaime inexplicabile.

„Pădurea blestemată“, situată în vestul oraşului

Cluj-Napoca,a fost multă vreme un subiect interzis,de care oamenii vorbeau numai în şoaptă. Un biolog din zonă,pus pe jar de relatările oamenilor,şi-a luat inima în dinţi şi a cercetat,ani în şir,fenomenele ciudate pe care el însuşi le observase:umbre şi lumini cu origini necunoscute,siluete care apăreau numai pe rolele fotografice. Faima „întunecată“ a pădurii a crescut de la an la an şi s-a îmbogăţit cu relatări despre OZN-uri – iar investitorilor locali din zilele noastre le-a dat prin cap chiar să organizeze circuite turistice în zonă.

Miresele-fantomă

Istorii care dau fiori, cu mirese trecute pe lumea cealaltă,abundă pe tot teritoriul României. În judeţul Dâmboviţa,în apropiere de Găeşti,se poate vedea de pe DN7 un monument numit Troiţa Miresei sau Troiţa Margaretei. Aici se spune că,în anii ’30,a murit o tânără mireasă-şi că,de atunci,locul e blestemat. În Piteşti,în cartierul Trivale,s-ar fi sinucis o fată,după ce a aflat că alesul ei a fost călcat de maşină chiar în ziua nunţii. Într-o noapte,un taximetrist a dus în pădure o tânără,la cererea ei – pentru ca,după aceea,şoferul să afle,cu groază,că era vorba chiar despre mireasa decedată...

Mai multe